:

Czeglédy szerint nem bizonyított, hogy ?az Ördög ügyvédje? külföldről internetezett

Czeglédy szerint nem bizonyított, hogy ?az Ördög ügyvédje? külföldről internetezett
  • 24.hu
  • 24 Jan, 2022
  • Címkék: #

Czeglédy Csaba megfellebbezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság PKKB döntését, amellyel a fővárosból a Szombathelyi Járásbíróságra próbálták átpasszolni ?az Ördög ügyvédje?-ügyet. A szombathelyi választókerület közös ellenzéki jelöltje szerint a PKKB olyan hivatkozással igyekezett megszabadulni az eljárástól, amit nem támasztanak alá a nyomozás eredményei.

A december 22-én közzétett végzésében azt áll, hogy a különleges személyes adattal visszaélés miatt indult büntetőeljárásban nem a PKKB, hanem a Szombathelyi Járásbíróság az illetékes, mert a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a Magyarország határain kívül elkövetett bűncselekmény elbírálására az a bíróság illetékes, aminek illetékességi területén a terhelt lakcíme vagy tényleges tartózkodási helye található.

Czeglédy viszont ? akit az ügyészség azzal vádol, hogy ő ?az Ördög ügyvédje? ? azt állítja, hogy a vádirat egyáltalán nem támasztja alá a bíróság érvelését. A nyomozás ugyanis nem terjedt ki annak megállapítására, hogy hol vannak ?az Ördög ügyvédje? által használt weboldalak szerverei, vagyis így semmi sem bizonyítja a külföldi elkövetést. Ráadásul egy blog.hu végződésű weboldal esetében kifejezetten életszerűtlen, hogy az oldalt működtető szerver székhelye Magyarország határain kívül lenne ? érvelt a DK-s politikus a fellebbezésben.

Mint ismert, a Borkai Zsolt győri fideszes polgármester bukását okozó botrányt első körben az ?Ez az ördög ügyvédje? nevű blog robbantotta ki, amely a blog.hu-n indult, ám néhány bejegyzés megjelenése után letiltották. A szerző ezután átköltöztette az adriai orgia további részleteit és a győri politikai elit ténykedését bemutató tartalmait a Facebookra, ahol az a mai napig olvasható.

A fellebbezés azt is állítja, hogy a PKKB végzése a facebookos rágalmazási büntetőügyekben követett bírósági gyakorlattal sem egyeztethető össze. A bíróságok a Facebookon megjelent jogsértő közlések esetén ugyanis az elkövetés helye szerinti illetékességi szabályt alkalmazzák. A nyomozás azonban azt sem állapította meg, hogy ?az Ördög ügyvédje? bejegyzéseit hol töltötték fel az internetre.

A PKKB illetékességi döntését egyébként már a hivatalos bírósági közlemény előtt egy nappal megszellőztette a Pesti Srácok. A Fővárosi Főügyészség álláspontját is idéző december 21-i cikk lényegegében a bíróságot tette felelőssé azért, mert az ügy áthelyezésével az eljárás jócskán elhúzódhat, és az országgyűlési választás előtt nem kerülhet pont a végére. A főügyészség ennek ellenére nem fellebbezett a döntés ellen.

A Fővárosi Főügyészség, amely október elején emelt vádat, az ügy gyors lezárását szerette volna elérni, ezért a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel hozzon ügydöntő határozatot. Bár Czeglédyre csak pénzbüntetés kiszabását kérték, a politikus még októberben ezt az indítványt is megtámadta, mondván, az ügy egyáltalán nem olyan egyszerű megítélésű, mint ahogyan azt az ügyészség állítja.

A politikus kérte a szabályszerű tárgyalás megtartását.

Mivel fellebbezés miatt az eljárás Szombathelyre való áthelyezése sem emelkedhetett jogerőre, kicsi a valószínűsége az ügy tárgyalásának az április 3-ai országgyűlési választás előtt.

The post Czeglédy szerint nem bizonyított, hogy ?az Ördög ügyvédje? külföldről internetezett first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés