:

Nem mondott igazat XVI. Benedek a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nyomozásról

Nem mondott igazat XVI. Benedek a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nyomozásról
  • 24.hu
  • 24 Jan, 2022
  • Címkék: #

XVI. Benedek egykori pápa bocsánatot kért, amiért hamis információkat közölt a müncheni érsekségében ? korábbi munkahelyén ? folyamatban lévő szexuális zaklatással kapcsolatos nyomozás során ? közölte személyi asszisztense a Vatican News portálon is közzétett hétfői nyilatkozatában. A Deutsche Welle a KNA német nyelvű katolikus hírügynökségnek eljuttatott közlemény alapján azt írja, a hamis információkat állítása szerint nem ?rossz szándékkal? adta a korábbi egyházfő. Ehelyett egy szerkesztési hibára hivatkoztak a közleményben, amelyre XVI. Benedek írásos vallomásának vizsgálatakor derült fény.

A 94 éves volt pápa korábban azt mondta, hogy nem volt jelen egy 1980-as találkozón, ahol egy pedofil papról tárgyaltak. Most megerősítette, hogy részt vett a találkozón, de kitartott amellett, hogy ott nem hoztak döntést a pap áthelyezéséről.

XVI. Benedek sajnálatát fejezte ki a hibáért, és azt mondta, reméli, hogy az megbocsátható ? áll a közleményben.

Ferenc pápa pénteken tett ígéretet arra, hogy igazságot szolgáltat a katolikus egyház tagjai által elkövetett szexuális zaklatások áldozatai számára. Ez egy nappal azután történt, hogy egy jelentés feltárta: Benedek pápa négy alkalommal nem tett lépéseket a pápává válása előtti visszaélések eseteinek felgöngyölítésében. A csütörtöki jelentés a müncheni érsekség papságának tagjai által 1945 és 2019 között elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozott. XVI. Benedek ? aki korábban Joseph Ratzinger néven volt ismert ? 1977 és 1985 között volt érsek Münchenben, ami azt jelenti, hogy elvileg vezetői felelősség terheli a történtekért.

XVI. Benedek pápa 2013-ban gyakorlatilag példátlan módon lemondott a pápai tisztségről. A katolikus egyházfői feladatokat jelenleg az utána megválasztott Ferenc pápa látja el, aki többször határozott fellépést ígért és gyakorlati lépéseket tett az egyházon belüli szexuális visszaélések ellen.

The post Nem mondott igazat XVI. Benedek a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nyomozásról first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés