:
Breaking News

A világ leggyorsabb szuperszámítógépét építi a Meta

A világ leggyorsabb szuperszámítógépét építi a Meta
  • 24.hu
  • 25 Jan, 2022
  • Címkék: #

A Facebook anyacég Meta január 24-én leleplezte AI Research SuperCluster (RSC) nevű projektjét, amellyel célja, hogy a világ leggyorsabb szuperszámítógépét építse meg. Ha a tervezettek tényleg megvalósulnak 2022 közepére, a Meta szerint a masinájuk valóban rászolgálhat erre a címre – írja az AndroidCentral.

Az RSC a kutatók munkáját lendítené előre abban, hogy jobb mesterségesintelligencia-modelleket fejlesszenek, amik billiónyi példán keresztül képesek tanulni és több száz nyelvvel működnek. És természetesen megtámogatná a cég azon törekvéseit, hogy MI-alapú alkalmazásokat építsen a metaverzumhoz. Az RSC-vel sokkal gyorsabban tudnák kiképezni az algoritmusaikat, a közlemény szerint gyakorlatilag kitaposná az utat a következő számítástechnikai platform, a metaverzum teljeskörű kiépítése számára. De a fejlett szövegelemzés miatt már meglévő termékekben is felhasználnák, például a problémás tartalmak kiszűréséhez.

A szuperszámítógép jelenlegi első fázisában 760 darab NVIDIA DGX 100 rendszert és összesen 6080 grafikus magot (GPU) használ, de később tovább tervezik növelni a kapacitásokat. A jelenlegi csúcstartó egy japán számítógép, aminek a csúcsteljesítménye 537 petaFLOPS, azonban a Meta azt ígéri, hogy az ő rendszerük képes lesz közel 5 exaFLOPS sebességre is.

The post A világ leggyorsabb szuperszámítógépét építi a Meta first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés