:

Nácik által elkobzott Klimt és Chagall-festmények kerülhetnek vissza tulajdonosaik leszármazottjaihoz

Nácik által elkobzott Klimt és Chagall-festmények kerülhetnek vissza tulajdonosaik leszármazottjaihoz
  • 24.hu
  • 26 Jan, 2022
  • Címkék: #

A francia törvényhozás alsóháza kedden elfogadott egy törvényt, melynek nyomán ? ha a szenátus is így dönt ? tizenöt darab, nácik által elkobzott műalkotás, köztük Gustav Klimt és Marc Chagall festménye kerülhet vissza az egykori zsidó tulajdonosok leszármazottjaihoz.

A tizenöt alkotás között szerepel Klimt Rosen unter Bäumen (Rózsák fák alatt) című, az Orsay Múzeumban őrzött képe, az egyetlen olyan festmény, amely az osztrák festőművésztől egy francia nemzeti gyűjteményben található. A francia állam 1980-ban vásárolta meg egy kereskedőtől. A kiterjedt kutatás azonban megállapította, hogy a kép az osztrák Eleanor Stiasny tulajdonában volt, aki 1938-ban az Anschluss után rákényszerült, hogy Bécsben eladja, mielőtt a nácik deportálták és megölték volna őt.

A visszaadandó alkotások között van még tizenegy grafika és egy viaszbábu, amelyek a Louvre, az Orsay Múzeum, és a Chateau de Compiegne Múzeum gyűjteményében vannak, továbbá Utrillo egy festménye, amelyet az Utrillo-Valadon Múzeum őriz. Chagall Le Pere című festménye, amely a párizsi Pompidou Központ kollekciójához tartozik, és amely 1988-ban került a francia nemzeti gyűjteménybe, szintén az alkotások között van. A kép David Cender lengyel-zsidó zenész tulajdona volt, aki 1958-ban emigrált Franciaországba.

A tizenöt műből tizenhárom esetében a kedvezményezetteket egy 1999-ben létrehozott, a kisajátítás áldozatainak kártalanításával foglalkozó bizottság (CIVS) határozta meg.

Roselyne Bachelot történelminek nevezte a törvényjavaslatot, mint mondta: ez az első alkalom a második világháború óta, hogy a francia kormány egy olyan törvényt kezdeményezett, amely lehetővé teszi a közgyűjteményekben őrzött azon művek visszaszolgáltatását, amelyeket a világháború alatt raboltak el, vagy a megszállás alatt az antiszemita üldöztetés miatt nehéz körülmények között élő tulajdonosoktól szereztek meg.

A kulturális minisztérium adatai szerint a második világháború alatt mintegy százezer műalkotást koboztak el Franciaországban. A felszabaduláskor Németországban talált hatvanezer alkotást visszaszolgáltattak Franciaországnak. Ebből negyvenötezret 1945 és 1950 között adtak vissza a tulajdonosoknak. Mintegy kétezer-kétszáz alkotást a francia nemzeti múzeumok kaptak meg, a többit, mintegy tizenháromezer alkotást pedig az 1950-es évek elején a hagyatéki adminisztráció eladta, számos nácik által rablott mű így visszatért a műtárgypiacra.

The post Nácik által elkobzott Klimt és Chagall-festmények kerülhetnek vissza tulajdonosaik leszármazottjaihoz first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés