:

Hogyan találjuk meg a rejtett kamerákat?

Hogyan találjuk meg a rejtett kamerákat?

Sokak számára a mikrofonok, rejtett kamerák és egyéb megfigyelőberendezések a kémfilmekből ismerősek. Ma azonban ezek az eszközök már gyakorlatilag mindenhol ott lehetnek: a nyaraláskor bérelt apartmanoktól a drága szállodai szobákig, az irodától az edzőteremig, sőt akár még a saját otthonunkból is online streamelhetnek minket. Jogosan merül fel a kérdés tehát, hogy hogyan vehetjük észre ezeket az eszközöket.

A szakértők folyamatosan dolgoznak azon, hogy az egyszerű utazó számára is elérhető megoldást biztosítsanak. Egy szingapúri tudósók által kifejlesztett új módszer segítségével például mi is kiszúrhatjuk a rejtett kamerákat környezetünkben.

Az új módszer az LAPD vagy Laser-Assisted Photography Detection, azaz a lézeres fényképfelismerés.  

Az új technológia alapja a ToF szenzor vagy ToF kamera, amely olyan telefonos funkciókat használ fel, mint az arcfelismerés, mimikák lekövetése vagy különleges fényképes effektek. A LAPD projekten dolgozó kutatók arra jöttek rá, hogy a ToF szenzor lézerre alapuló technikája hatékonyan kutatja fel a kémkamerákat is, ugyanis az érzékelő által kibocsátott fény visszaverődik a lencsékről, amelyről felismerhetővé válnak a jogsértő eszközök. Tökéletesítve az új módszert, a fejlesztők olyan tulajdonságokkal ruházták fel az LAPD-alkalmazást, amelyek tájékoztatnak bennünket a tárgyak keresésének optimális hatótávolságáról, szelektálják az egyéb, irreleváns idegen jeleket és csökkentik a hamis pozitív eredmények arányát.

A lenyűgöző eredmények ellenére a közeljövőben sajnos még nem fogunk LAPD-alkalmazást látni az App Store-ban vagy a Google Play-en. Ám addig is a Kaspersky szakértői néhány olyan módszert osztanak meg, amellyel akár mi is kiszúrhatjuk a rejtett eszközöket:

Keressen fel egy szakembert ? ez a legmegbízhatóbb megoldás. Vásároljon optikai detektort vagy más, rejtett kamerák felderítésére szolgáló berendezést, amelyekkel saját maga is ellenőrizheti az egyes helyiségeket. Sok esetben az okostelefon fényképezője és egy zseblámpa is elég. Sötétítsen be a szobában, kapcsolja be a zseblámpát és a telefon kameráját is, és irányítsa őket arra a helyre, ahol Ön szerint egy rejtett eszköz lapulhat. Ha a gyanúja helyes, akkor az okostelefon képernyőjén látni fogja a vakító fényt. Ha nem tudja egyszerre használni a telefon kameráját és az elemlámpáját, akkor használjon egy külön zseblámpát is. Egyes appok is képesek megtalálni a rejtett eszközöket. Ilyen, mint például a Glint Finder, ami a lencse tükröződése alapján találja meg a rejtett eszközöket. Nagy Nikoletta további cikkei Friss kutatás: nem okoz meddőséget az oltásJeges kanyont fedeztek fel egy gleccser alattLáncreakciót indítanak be a gleccsertavak a Himalájában

The post Hogyan találjuk meg a rejtett kamerákat? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés