:

Az ötödik szavazási kör után sem tudni, ki lesz Olaszország új elnöke

  • 24.hu
  • 28 Jan, 2022
  • Címkék: #

A jobbközép koalíció pártjai Maria Elisabetta Casellati a Hajrá,Olaszország! (FI) politikusa, a felsőház elnöke nevét dobták az urnába az ötödik napjához érkezett elnökválasztás újabb fordulóján, mely ismét többség nélkülinek bizonyult. A következő voksolás péntek késő délután kezdődik.

A péntek délelőtti fordulón a legtöbb szavazatot a jobbközép jelöltje Maria Elisabetta Casellati kapta, de az általa szerzett 382 voks nem volt elegendő az elnökválasztáshoz szükséges többséghez, amely 505 szavazatot jelent. A tartózkodók száma 406 volt.

Az államfőválasztás hatodik fordulóval folytatódik pénteken 17 órától, melynek eredménye az éjszakai órákban várható. Ha az is többség nélkül zárul, a következő szavazási fordulót szombat délelőtt tartják meg, amelyet újabb, szombat délutáni voks is követhet.

Kapcsolódó Tényleg csupán egyetlen politikusban bíznak az olaszok? Olaszországban most abból lett politikai válság, hogy a politikai stabilitást jelentő miniszterelnök államfő szeretne lenni.

Maria Elisabetta Casellati jelölését a jobbközép színeiben Matteo Salvini a Liga vezetője péntek délelőtt jelentette be. A baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) azonnal jelezte, hogy nem támogatja Casellatit, mivel a FI politikusát nem tartják pártok feletti jelöltnek. A PD és az M5S nemet mondott a Matteo Salvini javasolta közös egyeztetésre is, majd tartózkodott a voksoláson.

Sajtótájékoztatóján Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy a baloldal nem tesz mást, mint megvétózza a jobboldal javasolta jelölteket.

Giuseppe Conte, az M5S elnöke az intézményes korlátok feszítésének nevezte Maria Elisabetta Casellati jelölését, mivel a szenátus elnökeként a második legmagasabb állami tisztséget tölti be, és kudarcot vallott jelölése gyengítette szenátusi szerepét.

Elemzők szerint a jobbközép tesztnek szánta az ötödik fordulót, előrelépésnek a hétfőtől folyamatosan eredménytelenül záruló fordulók után, amelyeken egyik politikai oldal sem állított jelöltet. Nem tudni, hogy a péntek délutáni hatodik fordulóban a jobbközép ismét Casellatira szavaz-e, vagy megvárja, hogy a baloldal jelöljön valakit.

Luigi Di Maio, az M5S politikusa, külügyminiszter úgy nyilatkozott: a helyzet komplikálttá vált.

Matteo Renzi volt kormányfő, az Élő Olaszország (IV) vezetője kijelentette, hogy továbbra is a miniszterelnök Mario Draghi és a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini számít a legesélyesebb jelöltnek. Renzi hozzátette, nem zárja ki, hogy Sergio Mattarella államfőnek kell maradnia az elnöki palotában.

(MTI)

The post Az ötödik szavazási kör után sem tudni, ki lesz Olaszország új elnöke first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés