:

Titokzatos struktúrákat figyeltek meg galaxisunk közepén

Titokzatos struktúrákat figyeltek meg galaxisunk közepén
  • 24.hu
  • 31 Jan, 2022
  • Címkék: #

Szakértők egy csoportja a Tejútrendszer közepét vizsgálva mintegy ezer furcsa, szálszerű struktúrát figyelt meg – írja a Live Science. Az úgynevezett rádiószálak vékony, nagy energiájú struktúrák, amelyek akár 150 fényév hosszúak is lehetnek. A szálak néha párokban fordulnak elő, de esetenként egymástól egyenlő távolságra, a hárfahúrokhoz hasonlóan helyezkednek el. A felfedezésről a kutatók két tanulmányban számoltak be, melyek itt és itt érhetőek el.

A szakértők évtizedek óta tudnak a struktúrák létezéséről, a dél-afrikai MeerKAT rádióteleszkópnak köszönhetően azonban most kiderült, hogy a véltnél tízszer több szál van a galaxis közepén. Farhad Yusef-Zadeh, az evanstoni Northwestern University munkatársa és a csapat vezetője szerint kevés szál elemzéséből még nehéz érdemleges következtetéseket levonni, de most már a teljes képet láthatják.

A kutató úgy gondolja, eredményeik vízválasztóak a struktúrák megértésében.

A Tejútrendszer közepében rengeteg titokzatos objektum található, ezek megfigyelése viszont látható fényben nem egyszerű a helyi gáz és por miatt. A helyi rádióhullámokat vizsgálva ugyanakkor a szakértők bepillantást nyerhetnek a régióba.

Natapong Supalertsophon / Getty Images

A MeerKAT-tal a kutatók három éven át összesen 200 óráig figyelték a Tejútrendszer közepének rádióaktivitását. Az adatokból létrehozott panorámaképen megannyi ismert rádióforrás, illetve nagyjából ezer rádiószál rajzolódott ki.

A titokzatos struktúrákkal kapcsolatban több elmélet is létezik, Yusef-Zadeh szerint a legelfogadottabb az, hogy a szálakat a mágneses mezőkön áthaladó kozmikus sugárzás alakítja ki. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a Tejútrendszer közepén valami úgy viselkedik, mint egy hatalmas részecskegyorsító, amely kozmikus sugarakat küld ki az űrbe.

The post Titokzatos struktúrákat figyeltek meg galaxisunk közepén first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés