:

Egyetlen hónap alatt 38 újszülött szarvast ölt meg egy medve

Egyetlen hónap alatt 38 újszülött szarvast ölt meg egy medve
  • 24.hu
  • 31 Jan, 2022
  • Címkék: #

Szakértők egy csoportja barna medvéket követett nyomon az észak-svédországi Norrbotten megyében – írja az IFLScience.

Az egyik példány egyetlen hónap alatt 38 újszülött rénszarvast, a következőben pedig 18 fiatal jávorszarvast ejtett el.

A kutatók 15 medvére helyeztek GPS-es nyakörvet, emellett 2500 nőstény rénszarvast is megjelöltek olyan eszközzel, amely jelez, ha az adott állat medvék közelébe kerül.

Mikael Drackner / Getty Images

A szakértők új tanulmányukban több mint kétévnyi megfigyelés adatait foglalják össze. Az eredmények alapján a legaktívabb ragadozóknak egyedi vadászó stratégiájuk van: a rénszarvasok ellési időszaka alatt a rénszarvasok területein kószálnak, majd áttérnek a jávorszarvasok élőhelyeire, amikor azok ellenek. A legagresszívabb medvék több mint 20 újszülött rénszarvast és öt újszülött jávorszarvast ejtettek el az érintett periódusban.

Úgy tűnik, sok medve a szarvasokhoz igazítja vadászatát, és arra törekszik, hogy hozzáférjen a szezonálisan elérhető és legsebezhetőbb prédákhoz. A kevésbé ragadozó egyedek ugyanakkor máshogy választottak maguknak területeket.

Az eredményeknek vadgazdálkodási következményei is lehetnek. Az adatok például azt mutatják, hogy a konkrét egyedek megcélzása nélküli állományritkítás nem feltétlenül vezet a konfliktusok csökkenéséhez.

The post Egyetlen hónap alatt 38 újszülött szarvast ölt meg egy medve first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés