:

Varjakkal szedetik össze a cigicsikkeket egy svéd kisvárosban

Varjakkal szedetik össze a cigicsikkeket egy svéd kisvárosban
  • 24.hu
  • 01 Feb, 2022
  • Címkék: #

Varjakat alkalmaz egy svéd cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére a svédországi Södertälje közterein ? írja a Guardian.

A madarak minden felszedett csikkért ételt kapnak, ha elhelyezik a szemetet egy erre a célra tervezett gépben.

A Tartsuk Tisztán Svédországot alapítvány kimutatása szerint évente több mint egymilliárd csikket dobnak el a Svédországban, ez képezi az összes köztéri szemét közel kétharmadát. A hulladék feltakarítása nagy összegeket emészt fel, Södertäljéban például évi 20 millió koronát (kb. 682 millió forint) költenek a takarításra.

A lapnak Christian Günther-Hanssen, a Corvid Cleaning nevű cég alapítója elmondta, hogy ha varjakkal szedetik össze a csikkeket, akkor becslése szerint a költségek 75 százalékát meg tudják spórolni.

Először egy kísérleti projektet kezdenek el, amelyben ?önkéntes? varjakat engednek el a városban. Abban bíznak, hogy előbb-utóbb valamelyik rájön, hogy juthat ételhez a csikkért és a többiek majd követik a példáját. Günther-Hanssen csak attól tart, hogy az állatok véletlenül megeszik a csikkeket is.

A város hulladékstratégiájáért felelős Tomas Thernström szerint a kísérletnek csak az anyagi lehetőségek szabnak határt.

Érdekes lenne megnézni, más környezetben is működik-e a módszer. A varjaknak meg tudjuk tanítani, hogy szedjék össze a csikkeket, de az embereknek nem tudjuk megtanítani, hogy ne dobják el őket, ez is érdekes szempont

? mondta Thernström.

A Guardian egy videóban megmutatta, hogy mi mindenre is képesek a varjak.

The post Varjakkal szedetik össze a cigicsikkeket egy svéd kisvárosban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés