:

Magyarokat is érint minden idők egyik legnagyobb mobilos csalása

Magyarokat is érint minden idők egyik legnagyobb mobilos csalása

Közel 500 olyan alkalmazást találtak szakértők a Google Play áruházban, amik a Dark Herring névre keresztelt csalókampányban vettek részt ? írja a ThreatPost. Az ismeretlen kiberbűnözők pénzzel húzza le a felhasználókat, és több mint 100 millió androidos eszközre jutott el az eddigi vizsgálatok szerint világszerte valamelyik problémás app. A Dark Herring kampányt  a Zimperium biztonsági cég csapata fedezte fel, akik szerint a kampány során a kiberbűnözőknek több százmillió dolláros kárt sikerült okozniuk áldozataiknak, átlagosan havi 15 dollárral kopaszthatták meg őket fejenként. A biztonsági cég egyben minden idők egyik legsikeresebb és legkiterjedtebb okostelefonos csalási kampányának tartja a fertőzéshullámot.

A Google azóta eltávolította a 470 problémás appot a digitális boltjából, és a csalók hálózata is láthatóan felhagyott a tevékenységével, de a már telepített kártékony szoftverek még mindig ott lehetnek a felhasználók eszközein, valamint külsős appboltokban is fellelhetők. A Zimperium térképen jelölte azt a közel 70 országot, ahol áldozatokat találtak, pirossal jelölve a magasabb érintettséget, míg sárgával a mérsékeltet. Magyarország utóbbi színt kapta, így úgy tűnik, magyar áldozatokat is szedett a vírus.

Az alkalmazások egyébként ellátták funkciójukat, ingyenes játékok, képszerkesztők javarészt, a Google szűrőrendszere pedig átengedte őket. Ez azért történhetett meg, mert magát a vírust nem tartalmazta egyik szoftver se, más módon húzták be a netezőket. Az alkalmazások a telepítés után az áldozat anyanyelvén írt üzenetet küldtek, amiben arra kérték őket, kattintsanak a megadott (egyébként kártékony) linkre ellenőrzés miatt. A gomb megnyomásával azonban a rendszer egy olyan előfizetés elfogadását indította el, aminek a díját a felhasználó a telefonszámlába beépítve fizeti ki. A csalók csak kisebb összegeket szívtak le havonta, így sok felhasználónak nem is tűnhetett fel, ha nem figyelték a bankszámlakivonatukat.

A Dark Herring kampányában érintett összes problémás alkalmazás listáját ezen a linken éri el.

Zimperium

The post Magyarokat is érint minden idők egyik legnagyobb mobilos csalása first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés