:

Fenntarthatóság? Sivatag mellett, műhavon rendezik a téli olimpiát

Fenntarthatóság? Sivatag mellett, műhavon rendezik a téli olimpiát
  • 24.hu
  • 03 Feb, 2022
  • Címkék: #

Már 2015-ben, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság értékelte a pályázatot, akkor kiderült, hogy a két helyszínen minimális a természetes hó, azaz a játékok teljes mértékben a műhótól függnek.

Kapcsolódó Csütörtöktől ismét edzhet a magyarok olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója Negatív lett Liu Shaoang koronavírustesztje.

Márpedig ez elképesztő pazarlás egy olyan területen, amely súlyos vízhiányban szenved. Olyannyira, hogy januárban az egész hónap csapadékátlaga mindössze négy milliméter.

Carmen de Jong, a Strasbourgi Egyetem földrajzprofesszora kemény kritikát fogalmazott meg: ?Ez lehet minden idők a legkevésbé fenntartható téli olimpiája. A mesterséges hó elkészítése víz- és energiaigényes, károsítja a talaj és eróziót okoz? ? nyilatkozta.

Kapcsolódó ?Könyörgöm, hadd örüljenek a kicsik is? ? kiskapukon át csalták be magukat az olimpiára Magyar származású herceg, Svájcban élő ghánai, kelet-timori büszkeség ? ilyen lehet az alpesi síverseny mezőnye.

Szerinte a kínaiaknak 2 millió köbméter vízre van szükségük ahhoz, hogy elegendő havat készítsenek, ennyi vízzel 800 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni.

Ráadásul a pazarlás is kézzelfogható, a szervezők nem csupán a versenypályákra gondolnak, de a környező dombokon és hegyeken is műhavat használnak, hogy gyönyörű tévés díszleteket készítsenek. Mert hogyan nézne ki egy téli olimpia barna, sivatagi tájjal a háttérben?

Richard Butler, a Strathclyde Egyetem turisztikai professzora hozzátette: ?A 2022-es olimpia világosan megmutatja, hogy a fenntartható kifejezés mennyire elcsépelt és haszontalan. Egyértelmű, hogy a pénz, a hatalom, a befolyás és a politika fogott össze, hogy olyan országoknak ítélhessenek téli olimpiát, ahol nincs elegendő hó.?

Az osztrák Der Standard interjút készített Michael Mayrral, a dél-tiroli Technoalpin vezetőjével, miután cége a felelős a hókészítésért.

Szerinte a vízzel kapcsolatos aggodalmak eltúlzottak, hiszen az nem fogy el, csupán a fizikai állapota változik meg.

?Amikor újra elolvad, hatalmas vízelvezető rendszerekbe gyűjtik. Ezután a víz visszakerül a ciklusba. Miután rendkívül hideg és száraz idő van, ez ideális a hókészítéshez, aminek az energiafogyasztása jóval alacsonyabb, mint bárhol máshol? ? mondta, hozzátéve, a saját, konzervatívabb számításuk szerint csupán 1,3 millió köbméter vizet használtak el.

The post Fenntarthatóság? Sivatag mellett, műhavon rendezik a téli olimpiát first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés