:

Kik mennek, és kik nem a pekingi játékok pénteki megnyitójára?

Kik mennek, és kik nem a pekingi játékok pénteki megnyitójára?
  • 24.hu
  • 04 Feb, 2022
  • Címkék: #

Az Associated Press összeszedte, mely fontosabb hatalmak vezetői tartják távol magukat a pekingi téli olimpiai játékok megnyitójától, és melyek vesznek részt rajta.  Azt írják, a várható résztvevők között van Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a megnyitó ünnepség előtt találkozik Hszi Csinping kínai vezetővel, hangsúlyozva ezzel a Peking és Moszkva közötti szoros kapcsolatokat. Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Alekszandar Vucsics szerb elnök várhatóan szintén részt vesz a megnyitóünnepségen; kettejükben közös, hogy tekintélyelvű politikájuk miatt növekvő feszültség jellemzi országaik és a nyugati államok kapcsolatát. Az AP azt is megjegyzi, hogy a szerb elnök korábban ?testvérének? nevezte a kínai elnököt, amiért a távol-keleti nagyhatalom lélegeztetőkészülékekkel és koronavírus elleni oltással látta el Szerbiát.

Szaúd-Arábia, Katar, az , Egyesült Arab Emírségek szintén képviselteti magát a megnyitón. A hírügynökség hozzáteszi, hogy Kína Szaúd-Arábia legnagyobb olajvásárlója és a katari földgáz egyik fő vásárlója. Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, az arab királyság tényleges vezetője személyesen teszi tiszteletét a téli játékokon. Az öt közép-ázsiai volt szovjet szocialista tagköztársaság vezetői szintén részt vesznek, hangsúlyozva ezzel Kínához fűződő egyre szorosabb kapcsolataikat. Argentína az első olyan nagy latin-amerikai ország, amely csatlakozik Kína Egy Övezet, Egy Út elnevezésű programjához, és ? Magyarországhoz hasonlóan ? várhatóan orosz segítséggel épít atomerőművet ? utóbbi államok szintén részt veszenk a megnyitón. Ecuador, a másik latin-amerikai résztvevő épp újratárgyalni készül 4,6 milliárd dolláros adósságát Kínával.

Az ENSZ részéről Antonio Guterres főtitkár és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója teszi tiszteletét a pekingi téli játékok megnyitóján. Guterres szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az ENSZ szoros partnere, az Olimpia pedig a szolidaritás és a béke üzenetével hozza össze az embereket.

Ez egy olyan üzenet, amely véleményem szerint jelentősebb, mint az olimpiának helyet adó országok politikai körülményei

? fogalmazott az Associated Press kérdésére az ENSZ főtitkára.

Diplomáciai bojkottot hirdetett ellenben az Amerikai Egyesült Államok, igaz, a sportolók részvételét engedélyezi. Az észak-amerikai nagyhatalmat több szövetségese is követte a tiltakozásban, köztük Nagy-Britannia, Ausztrália és Kanada. Koszovó és Litvánia szintén részt vesz a bojkottban. India azt követően jelentette be vezetői távolmaradását, hogy egy olyan kínai katonai parancsnokot választottak a pekingi olimpiai fáklyahordozók közé, aki 2020-ban halálos összecsapásokban vett részt indiai határőrökkel.

A norvég és a svéd királyi család, amelyek általában részt vesznek a téli olimpián, ezúttal szintén távol maradnak. Nem küld vezetőket Németország, Ausztria, és Svájc sem, ezek az államok azonban nem hirdettek diplomáciai bojkottot. Hivatalosan ők inkább a járványra hivatkoznak, mintsem, hogy diplomáciai tiltakozásként lehetne értelmezni távolmaradásukat. Mások, például Dánia, Hollandia és Új-Zéland szintén inkább a járványügyi korlátozásokra hivatkoztak, miközben aggodalmukat fejezték ki Kína emberi jogi helyzete miatt.

The post Kik mennek, és kik nem a pekingi játékok pénteki megnyitójára? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés