:

Meghalt Margarita Lozano, a hatvanas évek számos legendás filmjének szereplője

Meghalt Margarita Lozano, a hatvanas évek számos legendás filmjének szereplője
  • 24.hu
  • 08 Feb, 2022
  • Címkék: #

90 éves korában elhunyt Margarita Lozano, spanyol színésznő, aki olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Luis Bu?uel, Pier Paolo Pasolini vagy Sergio Leone. Lozano 1931-ben született az akkor spanyol protektorátus alatt álló marokkói Tetouanban egy ott állomásozó katona apjának gyermekeként, és kezdetben divatszakmát tanult, majd abbahagyta, hogy szenvedélyét követve színésznő legyen. Színházban Madridban debütált.

Főszerepet játszott Luis Bu?uel spanyol rendező Viridiana című drámájában, amely 1961-ben elnyerte az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon.

Az olasz rendezők által nagyra becsült színésznő dolgozott Pier Paolo Pasolinivel a Disznóólban (1969), Sergio Leonéval pedig a Clint Eastwooddal forgatott westernben, az Egy maréknyi dollárértban (1964).

Ezután visszavonult a színpadtól és a filmvászontól, hogy a családjának szentelje magát, de az 1980-as években visszatért az olasz filmművészetbe a Taviani fivérek több filmjében (így a Szent Lőrinc éjszakájában), illetve Nanni Moretti A misének vége című filmjében.

The post Meghalt Margarita Lozano, a hatvanas évek számos legendás filmjének szereplője first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés