:

Újabb kutatás bizonyítja: a fogyáshoz a jó alváson keresztül vezet az út

Újabb kutatás bizonyítja: a fogyáshoz a jó alváson keresztül vezet az út
  • 24.hu
  • 08 Feb, 2022
  • Címkék: #

A Chicagói Orvosi Egyetem kutatói szerint az alvás kiemelten fontos a mára már világbetegségnek számító elhízás visszaszorításában. A kutatók szerint elsősorban nem a mozgásszegény életmód, hanem a túlzott kalóriabevitel az oka annak, hogy világszintű egészségügyi problémává vált az elhízás – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A JAMA Internal Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kalóriabevitel és az alvás hossza és minősége erősen összefügg egymással. A kutatók azt találták, hogy a fiatal, túlsúlyos felnőttek, akik általában kevesebbet aludtak, mint 6,5 óra éjszaka, átlagosan 1,2 órával tudták megnövelni az alvás időtartamát egy személyre szabott alvásmódszertani tanácsadás után. Az alvási beavatkozás célja az volt, hogy az ágyban töltött időt 8,5 órára meghosszabbítsa. Túlsúlykontroll szempontjából ez be is vált: a kontrollcsoporthoz képest

a megnövekedett alvási időtartam átlagosan napi 270 kcal-val (kilokalóriával) csökkentette a résztvevők teljes kalóriabevitelét. 

Az évek során kutatások bebizonyították, hogy az alvás mennyisége hatással van az étvágy szabályozására, és a nem megfelelő mennyiségű alvás megnövekedett táplálékfelvételhez, így az idő múlásával a súlygyarapodáshoz vezethet. A mostani kutatás azt akarta kideríteni, hogy az alvásidő hosszabbításával sikerülhet-e csökkenteni a kalóriabevitelt – kiderült, hogy igen.

A friss kutatás azért is fontos, mert nem laboratóriumi körülmények között készült, azaz a kutatók nem szóltak bele az alanyok étrendjébe. A résztvevők saját ágyukban aludtak, hordható eszközökkel követték nyomon alvásukat, és egyébként a szokásos életmódjukat követték anélkül, hogy diétára vagy testmozgásra vonatkozó utasításokat kaptak volna.

Azok a résztvevők, akik többet aludtak, átlagosan napi 270 kilokalóriával tudták csökkenteni kalóriabevitelüket ? ami nagyjából 12 kilogrammos súlycsökkenést jelentene három év alatt, ha ilyen hosszú távon tudnák tartani az alvásmennyiséget. A kutatásban azonban csak két hétig monitorozták őket, így érdemes lehet hosszú távon is tovább követni az alvásmennyiség  hatását a kalóriabevitelre.

Nagy Nikoletta további cikkei Nagyobb védelmet ad a babának, ha a kismama oltat, mintha átesne a koronavírus-fertőzésenEgyszerű koleszteringyógyszerrel lehet csökkenteni a mellrákos áttét esélyétA PCR-teszt kimutatja az omikron új alvariánsát is

The post Újabb kutatás bizonyítja: a fogyáshoz a jó alváson keresztül vezet az út first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés