:
Breaking News

Az EP-ben szorulhatnak a Pegasust jogtalanul használó kormányok

Az EP-ben szorulhatnak a Pegasust jogtalanul használó kormányok
  • 24.hu
  • 08 Feb, 2022
  • Címkék: #

Meghallgatást tart az Európai Parlament a Pegasus-, azaz a lehallgatási botrány miatt szerdán ? írja a Népszava. A Fidesz egykori pártcsaládja, a jobboldali Európai Néppárt (EPP) kezdeményezte az eseményt, amin felszólal a botrányt kirobbantó Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat igazgatója és főszerkesztője, valamint feltört telefonokat ellenőrző Citizen Lab kanadai kutatócsoport vezető kutatója is.

Magyarországról Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért igazgatója, Lengyelországból Roman Giertych jogász szólalhat majd fel. E két állam érintett ugyanis az izraeli NSO nevű cég szoftverével történő jogtalan megfigyelésekben. Jeroen Lenaers, a néppárti frakció belügyi szóvivője így indokolta a meghallgatást:

Az újságírók, ügyvédek és ellenzékiek illegális állami megfigyelése teljesen elfogadhatatlan, a Pegasus kémprogramot törvénytelenül használó uniós tagállamok kormányait felelősségre kell vonni.

A lap előzményként arról ír, hogy tavaly júliusban derítette ki a Direkt36 oknyomozó portál, hogy az Orbán-kormány vásárolt a ? csak kormányoknak, csak nemzetbiztonsági célokra eladható ? kémprogramból. Ezzel aztán közel 300 közéleti személyiség, újságírók, üzletemberek, politikusok telefonjait hallgatták le. Furcsa módon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) mindent rendben és jogosnak talált, mégis 2050-ig titkosították a jelentésük érdemi részét.

Kapcsolódó Pegasus-botrány: végzett a vizsgálattal az adatvédelmi hatóság, és rendben találta a megfigyeléseket Ugyanakkor a szervezet feljelentést tesz azért, mert esetleg törvénysértően szivárogtak ki a kémszoftverrel megcélzott telefonszámok.

The post Az EP-ben szorulhatnak a Pegasust jogtalanul használó kormányok first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés