:
Breaking News

Lefejezett ókori csontvázakat találtak

Lefejezett ókori csontvázakat találtak
  • 24.hu
  • 09 Feb, 2022
  • Címkék: #

Egy 425 nyughelyet tartalmazó római kori temetőt tártak fel Anglia délkeleti részén – írja az IFLScience. A holttestek közül mintegy 40-et lefejezve temettek el.

A lelőhelyet Fleet Marstonnál találták meg a HS2 nagysebességű vasútvonal építését megelőző ásatáson.

A temetőben több olyan csontvázat is felfedeztek, amelynek koponyája a lábainál volt elhelyezve.

Lehetséges, hogy az érintettek bűnözők vagy számkivetettek voltak, de a lefejezés a korszakban normál, bár ritka temetési szertartásnak számított.

A temető mellett a régészek egy római kori település maradványaira is bukkantak. A lelőhelyen számos lelet, köztük érmék, agyagtöredékek, egy dobókocka és ólomsúlyok kerültek elő. A terület egy olyan csomópont lehetett, ahol virágzott a kereskedelem, a vallás és a szerencsejáték.

Johner Images / Getty Images Illusztráció.

Richard Brown, a feltárást végző COPA munkatársa és a projekt vezetője szerint az ásatás sokat elárul az egykori római városról, valamint annak lakóiról. A lelőhelynél húzódott egykor a Verulamiumot (a mai St Albanst) és a Corinium Dobunnorumot (a mai Cirencestert) Alchesteren keresztül összekötő út. A városban rengeteg átutazó és katona fordulhatott meg.

Az épülő HS2 Londont és Birminghamet fogja összekötni. A beruházáshoz köthető Európa legnagyobb régészeti projektje, melynek keretében megannyi értékes maradványt találtak már.

The post Lefejezett ókori csontvázakat találtak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés