:
Breaking News

Meghalt Douglas Trumbull, a 2001: Űrodüsszeia különleges effektjeinek alkotója

Meghalt Douglas Trumbull, a 2001: Űrodüsszeia különleges effektjeinek alkotója
  • 24.hu
  • 09 Feb, 2022
  • Címkék: #

Meghalt Douglas Trumbull, a különleges effektusok Oscar-díjas úttörője, aki olyan filmekben dolgozott, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Harmadik típusú találkozások vagy a Szárnyas fejvadász. Felesége, Julia Trumbull elmondta, hogy férje hétfőn halt meg, halálát a mezotelióma (rosszindulatú mellhártyadaganat) szövődményei okozták. Idén lett volna nyolcvan éves.

Az 1942-ben, Los Angelesben született Trumbullnak már az apja is látványeffektusokat tervezett olyan alkotásokban, mint az Óz, a csodák csodája. Pályafutását a Graphic Works Films produkciós cégnél kezdte, ahol Stanley Kubrick felfigyelt rá, mikor éppen a 2001: Űrodüsszeia című filmjét készítette elő. Trumbull mindössze huszonhárom évesen nemcsak kulcspozícióban találta magát, de lehetősége nyílt olyan újítások bevezetésére, amilyent például a film híres csillagkapu-jelenetében láthattak a nézők.

Ott voltam én, a furcsa Los Angeles-i 23 éves cowboykölyök, akit egyfajta kabalának tekintettek, és elfogadtak. Nem ijesztette meg őket, hogy átjárok a különböző részlegek között, és beszerzem az alkatrészeket, hogy megcsináljam, amit szerettem volna

? idézte fel, hozzátéve, hogy mindenben támogatták, és Kubrick is bízott benne, így sikerült ?megcsinálni néhány elképesztő dolgot, ami egyébként nem történt volna meg”.

Pályafutása során számos új technikát fejlesztett ki, de neki köszönhető a showscan filmes eljárás is, amikor a 70 mm-es filmet 60 képkocka/másodperc sebességgel vetítik ki, hogy a film még élőbb hatást keltsen.

Robert Wise Az Androméda-köd című adaptációján is dolgozott, majd Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijén és Ridley Scott Szárnyas fejvadászán.

Ha nem is akkora hangsúllyal, de rendezőként is dolgozott, a Bruce Dern főszereplésével forgatott, Silent Running című disztópiával debütált, de ő rendezte az Agyhalál című sci-fit is 1983-ban, amely Natalie Wood utolsó filmje lett, mivel a színésznő még a forgatás közben elhunyt. A sztár tragikus halála és az MGM stúdióval vívott csaták megkeserítették Trumbullt, és többé nem akart hollywoodi filmet rendezni, de a különleges effektusok kifejlesztésén, többek között a Vissza a jövőbe című filmen továbbra is dolgozott otthonából. Trumbull végül harminc év után tért vissza a filmezéshez Az élet fája című Terrence Malick-filmmel.

Trumbull díjat kapott a CP-65 Showscan kamerarendszer megtervezésében való közreműködéséért, ezen kívül három Oscar-jelölést kapott a Szárnyas fejvadász, a Star Trek és a Harmadik típusú találkozások vizuális effektusaiért, ám végül konkrét filmért nem nyerte el a díjat. 2012-ben viszont így is Oscar-díjas lett: a különleges technológiai fejlesztésekért járó Oscart, a Gordon E. Sawyer-díjat nyerte el. Halála előtt a 2001: Űrodüsszeiáról készülő dokumentumfilmen és egy sci-fi forgatókönyvén dolgozott John Saylesszel.

The post Meghalt Douglas Trumbull, a 2001: Űrodüsszeia különleges effektjeinek alkotója first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés