:

Kiderült, mi okozta a tavaly észlelt titokzatos cunamit

Kiderült, mi okozta a tavaly észlelt titokzatos cunamit
  • 24.hu
  • 10 Feb, 2022
  • Címkék: #

Tavaly augusztusban az Atlanti-óceán déli részén egy ismeretlen eredetű cunami alakult ki, a szökőár 10 ezer kilométeres távolságba, az Atlanti-óceán északi részére, a Csendes-óceánba és az Indiai-óceánba is eljutott. A 2004-es indiai-óceáni cunami óta ez volt az első, amely három óceánt is érintett. Egy új tanulmányban a szakértők azt írják, sikerült azonosítaniuk az esemény okát – számol be a ScienceAlert.

A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az epicentrum 47 kilométerrel az óceánfenék alatt volt, ami túl mély ahhoz, hogy jelentős szökőárat okozhasson. Mint most kiderült, a cunami valójában nem egyetlen 7,5 magnitúdójú földrengés miatt jött létre.

Az adatok legfrissebb elemzése alapján a globális szökőárat öt kisebb földmozgás indította el, melyek közül egy igen erős és viszonylag sekély volt.

Az érintett, harmadik rengés 8,2-es volt, és 15 kilométerrel a földfelszín alatt történt. Zhe Jia, a California Institute of Technology munkatársa és a csapat tagja szerint az esemény különlegessége az, hogy hatalmas és csendes volt. A kutatók a szeizmológiai adatokat hosszabb periódusokra bontva tudták kimutatni a korábban nem észlelt földmozgásokat.

Plamen Troshev / Getty Images

A szakértők úgy gondolják, hogy a Déli-Sandwich-szigeteki esemény egyfajta hibrid, komplex földmozgás lehetett, ami magyarázatot adhat a viszonylagos mélységre és a szökőár kialakulására. Az új eredmények azt sugallják, hogy érdemes finomítani a rengés- és cunamijelző rendszereket.

The post Kiderült, mi okozta a tavaly észlelt titokzatos cunamit first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés