:
Breaking News

Szijjártó Péter: Magyarország nem akarja bomlasztani az EU egységét  

Szijjártó Péter: Magyarország nem akarja bomlasztani az EU egységét  
  • 24.hu
  • 10 Feb, 2022
  • Címkék: #

Szijjártó Péter az Euronewsnak azt mondta, a magyar diplomáciai modell lényege, hogy egy EU- és NATO-tagállamnak is van lehetősége a jó kapcsolatra Oroszországgal. A külügyminiszter ezzel válaszolt arra a kérdésre, Orbán Viktor kormányfő moszkvai útján miért ismételte meg lényegében Putyin elnök álláspontját, hogy Oroszország nem akarja megtámadni Ukrajnát.

A külügyminiszter abban bízik, ez még sokáig így lesz. Szerinte minél többet fektetnek a diplomáciába, annál nagyobb az esély a  békés rendezésre. Minél több találkozó, minél több látogatás, minél több párbeszéd, annál jobb ? tette hozzá.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, Magyarország EU és NATO-tagként támogatna-e újabb szankciókat Moszkva ellen, ha mégis megtámadná Ukrajnát, az felelte, erre gondolni sem akarnak. Szerinte Ukrajnától több ezer kilométerre könnyen beszélnek a legrosszabb eshetőségről, de a régiónkban, a

kisebb közép-európai országok számára nagyon veszélyes lenne az, ha erőszakos események történnének.

A külügyminiszter szerint szankciókat akkor kell hozni, ha valami történik, de Oroszország ellen azok nem működnek. A riporteri felvetésre elismerte, hogy Magyarország eddig mégis megszavazta azokat. Indoklása szerint azért, mert nem akarták bomlasztani az európai egységet.

Soha nem vétóztunk, mindig igazodtunk ezeknél a döntéseknél. Vagyis soha nem vétóztunk meg ilyen döntést.

A miniszter megismételte, Magyarországra nem kellenek újabb NATO-csapatok, mert a Magyar Honvédség képes megvédeni az országot. Az Euronews riporterének felvetésére a miniszter jelezte, természetesen Magyarország a NATO és az EU tagjaként közelebb áll-e szövetségeseihez, mint Oroszországhoz.

Ugyan már! Természetesen igen. A NATO és az EU tagjai vagyunk. De szeretném még egyszer aláhúzni azt, hogy a hadseregünk megfelelő állapotban van az ország biztonságának garantálásához.

Kapcsolódó Sz. Bíró Zoltán: Orbán nagyot hibázott Putyinnál A szakértő szerint a kormányfő azt hiheti, Putyin barátjaként ő is nagyobbnak látszik. 

The post Szijjártó Péter: Magyarország nem akarja bomlasztani az EU egységét   first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés