:
Breaking News

Metánszivárgásokat észleltek világszerte

Metánszivárgásokat észleltek világszerte
  • 24.hu
  • 11 Feb, 2022
  • Címkék: #

Szakértők egy csoportja műholdas adatokat elemezve jelentős metánkibocsátást észlelt világszerte – írja a Live Science.

Az eredményekről beszámoló tanulmány alapján az olaj- és gázipari létesítmények okozta emisszió 8-12 százaléka szivárgások, illetve karbantartási műveletek során történhet.

Riley Duren, az Arizonai Egyetem munkatársa, a Carbon Mapper nonprofit szervezet igazgatója és a csapat tagja szerint vizsgálatuk igazolja, hogy az olaj- és gázipar időszakos, nagy kibocsátásai alábecsültek, és gyakoriak globálisan. Mint hozzátette, a klímaakció szempontjából kritikus évtizedben járunk, ami kiemeli az állandó, a döntéshozatalt is befolyásoló globális metán-megfigyelőrendszerek fontosságát.

A metán a második leggyakoribb üvegház hatású gáz a szén-dioxid után, az anyag rövid távon nagyobb hatást gyakorol az éghajlatra, mint a CO2. Hogy felmérjék az emberi tevékenység által kibocsátott metán mennyiségét, a kutatók az Európai Űrügynökség Sentinel-5P műholdjának 2019-2020 közötti adatait elemezték. Az űreszköz naponta méri fel a légköri metánt.

A szakértők arra jutottak, hogy az ultrakibocsátó, azaz az óránként több mint 25 tonna metánt létrehozó források mintegy harmada, nagyjából 1200, az olaj és gáz előállításához köthető. A maradék egyharmadot a szénipar, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás adja.

boonchai wedmakawand / Getty Images

A csapat azt feltételezi, hogy az olaj- és gázipar okozta emisszió tervezett karbantartási tevékenységekhez, illetve váratlan meghibásodásokhoz vagy szivárgásokhoz köthető. A vizsgált időszakban Türkmenisztán becsült kibocsátása volt a legnagyobb, a közép-ázsiai országot Oroszország, az Egyesült Államok, Irán, Kazahsztán és Algéria követték. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy bizonyos régiókban, így az Egyesült Államok, Kanada és Kína egyes részein az összemisszió túl nagy volt ahhoz, hogy egyesével ki tudják mutatni az ultrakibocsátókat.

A kutatók úgy gondolják, hogy a szivárgásészlelők kötelező alkalmazására, valamint a karbantartás során történő kibocsátás mérséklésére van szükség. Ezzel olyan mértékben csökkenthetnék az emissziót, mintha egy évre 20 millióval kevesebb jármű lenne az utakon.

The post Metánszivárgásokat észleltek világszerte first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés