:

Joe Biden felszólította az amerikaiakat, hagyják el Ukrajnát, azonnal

Joe Biden felszólította az amerikaiakat, hagyják el Ukrajnát, azonnal
  • 24.hu
  • 11 Feb, 2022
  • Címkék: #

Joe Biden az NBC News-nak adott csütörtöki interjújában felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az ország, hozzátéve, hogy a régióban gyorsan elfajulhat a helyzet, írja a CNN.

Az amerikai állampolgároknak távozniuk kell, most. Nem egy terrorszervezettel van dolgunk, hanem a világ egyik legnagyobb hadseregével. Ez egy teljesen más szituáció és a helyzet gyorsan őrültté válhat

– magyarázta az amerikai elnök.

Biden beszélt arról is, nem létezik olyan forgatókönyv, hogy amerikai mentőcsapatokat küldjenek egy esetleges háború esetén az országban rekedt állampolgáraik kimenekítésére.

Az világháború, ha az amerikaiak és az oroszok elkezdik lőni egymást

– érzékeltette a helyzet súlyosságát.

Ron Sachs – CNP / Consolidated News Photos / dpa Picture-Alliance via AFP

Szerinte ?ha Vlagyimir Putyin elég ostoba ahhoz, hogy belemenjen a háborúba, akkor elég okos ahhoz is, hogy ne tegyen semmi olyat, ami negatívan érinti az amerikaiakat.?

A régióban állomásozó amerikai csapatoknak jelenleg nincs felhatalmazása arra, hogy betörjenek Ukrajnába háború esetén, és arra vonatkozóan sincsenek tervet, hogy a tavalyi afganisztánihoz hasonló mentőakciót hajtsanak végre szükség esetén.

A terv jelenleg az, hogy átmeneti táborokban helyeznék el a bajba jutott amerikaiakat Lengyelországban. Ezeket a létesítményeket viszont még nem állították fel, de amint megérkeznek az újabb amerikai csapatok a lengyelekhez, megkezdik az előkészületeket.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön ismételten figyelmeztette a lakosságot, hogy ne utazzanak Ukrajnába egy esetleges orosz katonai beavatkozás okozta fenyegetettség miatt.

Januárban az Egyesült Államok már hazarendelte Kijevből azokat a diplomatacsaládokat, akiknek nem feltétlenül volt fontos az országban tartózkodniuk.

Amerikai becslések szerint jelenleg százezer orosz katona állomásozhat az ukrán határ közelében, de egy ukrán tábornok ezt a számot inkább 120 ezerre tette. Szerdán az oroszok és az ukránok is 10 napos hadgyakorlatba kezdtek.

Kapcsolódó Üzent az oroszoknak az ukrán tábornok: ?Ez nem egy egyszerű séta lesz a parkban? A vezérezredes szerint katonái az utolsó lélegzetükig harcolni fognak.

The post Joe Biden felszólította az amerikaiakat, hagyják el Ukrajnát, azonnal first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés