:
Breaking News

Ezen a bolygón akár élet is lehet

Ezen a bolygón akár élet is lehet
  • 24.hu
  • 11 Feb, 2022
  • Címkék: #

Egy új tanulmány alapján olyan bolygóra bukkanhattak, amelyen adottak lehetnek a körülmények az élet számára – írja a BBC. Az égitest egy halott csillag, egy úgynevezett fehér törpe közelében kering. Amennyiben igazolják a bolygó létezését, úgy az első potenciálisan lakható égitest lesz, amelyet egy fehér törpénél mutattak ki.

Az égitestet a fehér törpe lakható zónájában fekszik.

A lakható zóna azt a régiót jelöli egy csillag körül, ahol elvileg fennmaradhat a folyékony víz, azaz az általunk ismert élet egyik alapja.

Jay Farihi, a University College London munkatársa és a csapat tagja szerint először találhattak olyan, fehér törpe körül keringő égitestet, amely a lakható zónában helyezkedik el, és amelyen ily módon akár élet is lehet.

VICTOR HABBICK VISIONS / Getty Images

A nagy tömegű csillagok életük végén képesek fekete lyukká alakulni, a kisebb, Naphoz hasonló objektumok viszont előbb vörös óriássá fúvódnak, majd fehér törpévé omlanak össze. A kitágulás során a csillagok általában elpusztítják a környező bolygókat.

A most felfedezett égitest 117 fényévre helyezkedik el, és jóval közelebb kering a fehér törpéhez, mint a Föld a Naphoz. A kutatók közvetlen bizonyítékot nem találtak a bolygó létezésére, jelenlétére 65 kisebb, a feltételezett égitest gravitációs hatása alatt lévő struktúra alapján következtettek. A szakértők bíznak benne, hogy módszerük hozzájárulhat a hasonló bolygók észleléséhez.

The post Ezen a bolygón akár élet is lehet first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés