:

Kemény István: Nem igazán vagyok szabad akkor, ha mellettem így élnek emberek

Kemény István: Nem igazán vagyok szabad akkor, ha mellettem így élnek emberek
  • 24.hu
  • 12 Feb, 2022
  • Címkék: #

Kemény István szerint a rendszerváltás pillanatában joggal érezhette, hogy Magyarországon, Budapesten, valami olyat tudunk, mindenféle hülyeségünk ellenére, ami másutt nincs a világon és egy olyan elegyét érezzük a világnak, ami pont jó, pont elég, ezt pedig szerinte tudták iróniával, humorral kezelni, ami élhetővé tette a helyzetet, többek közt erről beszélt a József Attila-díjas költő a több mint három évtizede átélt pillanatokról Veiszer Alinda műsorában.

A Telex szemléje szerint Kemény úgy fogalmazott, a humor teljesen eltűnt az utóbbi években. Szerinte az irónia teljesen értelmét veszítette, akár meg is támadják az embert, ha ironikusan beszél, ami a mindennapi kommunikációból is hiányzik.

A szocializmussal kapcsolatos ellentmondásos viszonyára Veiszer Alinda többször is rákérdez, elsősorban annak kapcsán, hogy Kemény az ötven legfontosabb olvasmányába felvette Marx Kommunista Kiáltványát, miközben verseiben rendszeresen megjelenik az 56-os forradalom, mint a hősiesség szimbóluma. A költő szerint viszont ez nem ellentmondás.

Az ő családját elnyomták a szocializmusban, otthon ?mint a bűnt, úgy utálták a rendszert?, nagybátyját internálták és rendőri felügyelet mellett élhetett raktárosként, miközben apjának is fiatalon le kellett mondania a diplomáról. És szerinte ebben még csak nem is az volt a legzavaróbb, hogy a rendszer milyen akadályokat állított, hanem hogy az emberek elengedték az esélyeiket, és ezzel magukat gátolták meg igazából a fejlődésben.

Azt mondja, ezzel a háttérrel nem csoda, hogy valaki szerint ?az 56-os magyar szabadságharc valóban őrültség volt, habár a világtörténelem egyik legszebb őrültsége, csak a thermopülai csata fogható hozzá.?

Mint fogalmazott,

amikor elmegyek mínusz tizenöt fokban, de akár plusz tizenöt fokban is, egy kapualjban ülő hajléktalan mellett, akkor rögtön eszembe jut a szabadság és az egyenlőség is, nem jó kontextusban, és én sem érzem magam szabadnak. Tehát nem igazán vagyok szabad akkor, ha mellettem így élnek emberek. És hogy nem tudok ez ellen mit csinálni, vagy nem csinálok semmit, akkor az az én szabadságomat vagy a szabad gondolkodásomat befolyásolja.

Az interjút ide kattintva tekintheti meg jelképes összegért.

The post Kemény István: Nem igazán vagyok szabad akkor, ha mellettem így élnek emberek first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés