:
Breaking News

Ez a teknős előre érezhette a tongai kitörést

Ez a teknős előre érezhette a tongai kitörést
  • 24.hu
  • 14 Feb, 2022
  • Címkék: #

Január közepén hatalmas kitörést produkált a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha?apai, a folyamatról ebben a cikkben írtunk bővebben. Az esemény cunamit okozott, az aktivitás pedig később is folytatódott.

A kitörést megelőzően, nagyjából 10 hete két közönséges levesteknős engedtek el Ausztrália közelében. Az állatokra műholdas nyomkövetőt helyeztek. A példányok közül az egyik szinte azonnal elindult Tonga felé, majd 47 nap úszást követően hirtelen megfordult – írja az IFLScience.

A kitörés épp másnap történt.

Jennifer Gilbert, a Cairnsi Teknősrehabilitációs Központ (CTRC) munkatársa szerint spekulatív azt feltételezni, hogy a Tilly nevű egyed megérezte a közelgő katasztrófát, de a térképen kirajzolt útvonal nem tűnik véletlen egybeesésnek. Érdekes módon a Nagy-korallzátonyhoz közeledve a teknős ismét irányt váltott, ekkor Queensland északi részén jelentkezett egy kisebb földrengés. Gilbert szerint korábban nem vizsgálták a teknősök szeizmikus észlelését, igaz, bálnák, delfinek, fókák és még kecskék esetében is felmérték már, hogy az állatok képesek-e előre jelezni a szeizmikus aktivitást.

Gerard Soury / Getty Images Illusztráció.

Tillyt és társát, Sammyt azt követően mentették ki, hogy kikelésüket követően kimerültek a mászástól. A példányok emberi beavatkozás nélkül elpusztultak volna. A Covid-19 miatt az egyedek elengedése késett, már háromévesek voltak, mire szabadok lehettek. A nagyobb méretnek köszönhetően a kutatók komolyabb műszereket erősíthettek az állatokra.

A szakértőket meglepte, hogy Tilly egyből a ragadozóktól hemzsegő mély víz felé vette az irányt, az egyed 73 nap alatt mintegy 3 ezer kilométert tett meg. Sammy esetében a nyomkövető sajnos tíz nap után tönkrement, lehetséges, hogy a példány egy cápa áldozata lett.

The post Ez a teknős előre érezhette a tongai kitörést first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés