:

Ukrajna hatalmas pénzösszeggel próbálja megakadályozni, hogy a nagy légitársaságok leállítsák járataikat

Ukrajna hatalmas pénzösszeggel próbálja megakadályozni, hogy a nagy légitársaságok leállítsák járataikat
  • 24.hu
  • 14 Feb, 2022
  • Címkék: #

A KLM volt az első nagy légitársaság, amely bejelentette: felfüggeszti járatait Kijevbe, Ukrajna azonban eközben komoly anyagi áldozatokkal próbálja megnyugtatni a piacot, hogy a háborús helyzet ellenére nyitva tarthassa légterét a nemzetközi légi forgalom előtt.

A BBC szerint Ukrajna kész pénzügyi kötelezettségeket vállalni a repülésbiztonság érdekében. Kirill Timosenko, az ukrán elnöki hivatalának helyettes vezetője a hétvégén azt közölte, hogy az ország hajlandó átvállalni a növekvő költségek egy részét.

A kormány úgy döntött, hogy pénzügyi garanciát nyújt a biztosítóknak, viszontbiztosítóknak, lízingtársaságoknak és légitársaságoknak is, és ehhez a költségvetési tartalékalapból 16,6 milliárd hrivnyát (nagyjából 180 milliárd forintot) juttat az infrastrukturális minisztériumnak.

Az ukrajnai konfliktus miatt újra kísért a Malaysia Airlines MH17-es járatának emléke. A maláj gépet 2014 júliusában az ország keleti konfliktusövezetében lőtték le. A légi katasztrófában az Amszterdam-Kuala Lumpur járat 298 utasa és teljes személyzete meghalt.

Vasárnap az ukrán SkyUp fapados légitársaság közölte, hogy a Portugáliából Kijevbe tartó járata vasárnap Moldovában szállt le, miután a gép ír lízingcége visszavonta az ukrajnai átkelési engedélyt. A SkyUp tájékoztatása szerint az európai lízingcégek azt követelik, hogy az ukrán légitársaságok 48 órán belül küldjék vissza gépeiket az EU légterébe.

Közben a német Lufthansa is bejelentette, hogy fontolgatja a repülések felfüggesztését. A British Airways London és Ázsia között közlekedő járata hétfőn elkerülte a légteret. A Wizz Air viszont közölte, hogy továbbra is repül Ukrajnába.

The post Ukrajna hatalmas pénzösszeggel próbálja megakadályozni, hogy a nagy légitársaságok leállítsák járataikat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés