:

Már negyvenegy párt közül választhatunk április 3-án

Már negyvenegy párt közül választhatunk április 3-án
  • 24.hu
  • 14 Feb, 2022
  • Címkék: #

Újabb két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ? adta hírül az MTI. Ezzel a jelölőszervezetek száma már ötvenháromra nőtt.

A testület hétfői, online ülésén vette nyilvántartásba a Magyar Reform Párt elnevezésű szervezetet és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatát. Elutasítottak viszont két nyilvántartásba vételi kérelmet is. Az egyik ilyen a Magyar Nemzeti Párt elnevezésű alakulat volt, a másik a Európai Független-Centrum Párt. Az NVB szerint mindkét esetben az történt, hogy a pártot bejelentő személynek már megszűnt képviseleti megbízatása, azaz ők nem voltak jogosult a párt bejelentésére. A határozatok nem jogerősek, azok ellen három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

AZ NVB már korábban nyilvántartásba vett negyven pártot az április 3-ai választásokra, ezek száma így most negyvenegyre nőtt.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok közül korábban tizenegyet vettek nyilvántartásba, most ez egészült most ki egy továbbival. 2018-ban összesen százegy pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek névjegyzékében összesen 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, azaz papíron ennyien regisztráltathatnák magukat az NVB-nél az országgyűlési választásra.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kellett, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön erről. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra. Az ORÖ így gyakorlatilag az egyetlen olyan nemzetiségi önkormányzat, amelyik nem vesz részt az idei országgyűlési választásokon.

The post Már negyvenegy párt közül választhatunk április 3-án first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés