:
Breaking News

Új fázisába lépett a Magyar Űrhajós Program

Új fázisába lépett a Magyar Űrhajós Program
  • 24.hu
  • 14 Feb, 2022
  • Címkék: #

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett HUNOR – Magyar Űrhajós Program célja, hogy várhatóan 2024-ben magyar űrhajós közreműködésével valósulhassanak meg világszínvonalú magyar tudományos kísérletek és tesztek a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrhajós-jelentkezés lezárult és elkezdődött a kiválasztás összetett folyamata az Európai Űrügynökséggel együttműködésben – írta az ELKH egy sajtóközleményében.

A HUNOR program gerincét egy átfogó és körültekintő egyeztetési folyamat során összeállított tudományos és technológiai tartalom alkotja, melynek kibontása és megvalósításának koordinációja az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumának a feladata.

A küldetés esetleges fennmaradó további szabad kapacitásainak, továbbá más emberes űrrepülési programokban történő potenciális részvételi lehetőségek kiaknázására a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) közös felhívást tesz közzé emberes űrrepülés keretében megvalósítható projektjavaslatok benyújtására.

Napjainkban az űrkutatás több mint a tudományos kíváncsiság, a felfedezési vágy által hajtott kutatási tevékenység. Földi technológiai civilizációnk működése ugyanis nagymértékben függ a világűrbe telepített rendszerektől, az űrbéli infrastruktúráktól, azok fejlettségétől. A 21. század globális gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásaira adandó megoldásokat is jelentős részben a világűrben kell keresni.

Civilizációnk egy következő technológiai fejlődési ugrás küszöbén áll, ezt támogatja a legfejlettebb csúcstechnológiára épülő hazai űrkutatási tevékenység is.

?A kormányzati struktúrán belül 2018 óta a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik az űrkutatás területe, amelyet a kormány prioritásként kezel. A kiemelt figyelmet demonstrálja, hogy a kormány 2021 nyarán elfogadta Magyarország első űrstratégiáját. A dokumentum első alkalommal fogalmazta meg az űrkutatás és űrtevékenység mint önálló szakterület prioritásait, valamint kormányzati támogatást élvező zászlóshajó projektjeit, köztük az űrhajós programot? ? hangzott el Sztáray Péter biztonságpolitikai államtitkár részéről.

?Szemtanúi lehetünk egy új űrkorszak kibontakozásának, amelyben az emberes űrrepülés új értelmet nyer, és fokozatosan az emberiség hétköznapjainak részévé válik majd. Hazánk számára stratégiai kérdés, hogy az emberes űrrepülésben meglévő kompetenciákat a nemzetközi trendeknek megfelelően továbbfejlesszük, és olyan új képességekre tegyünk szert, mint a hazai űrhajós kiképzési potenciál vagy éppen a nemzeti űrhajózó állomány fenntartása. A HUNOR program keretében ezen képességek megalapozása várható? ? tájékoztatott Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

?A HUNOR kutatási és technológiai alprogram olyan kutatási területeket tartalmaz, amelyek napjaink emberes űrrepülésében az élvonalba tartoznak, emellett olyan kulcstechnológiákat alkalmaz, amelyek alapvetően szükségesek a jövőbeli, hosszú távú emberes űrutazások megvalósításához. Az alprogram részét képezik többek között a kozmikus sugárzás dozimetriai vizsgálatai és a szükséges technológiai eszközök fejlesztése, az anyagtudományi kutatások és anyagtechnológiai fejlesztések, az űrélettani és űrmedicina-kutatások, az űrélelmezési kutatások, valamint a hazai telekommunikációs technológiák továbbfejlesztése. Mindezeket kiegészíti az űrkutatás népszerűsítését célzó marketingtevékenység, és a leendő magyar űrhajósok bevonásával zajló oktatási tevékenység? ? mondta el Zábori Balázs, az EK űrkutatási mérnöke, a HUNOR – Magyar Űrhajós Program projektvezetője.

Nagy Nikoletta további cikkei Hatékonyabb lehet a koronavírus-vakcina a testmozgás hatásáraEgy évvel a fertőzés után is szívproblémákat okozhat a koronavírusA szén-dioxidnál is veszélyesebb gáz szivárog Európában

The post Új fázisába lépett a Magyar Űrhajós Program first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés