:

Átmenetileg bezárja kijevi nagykövetségét az USA

Átmenetileg bezárja kijevi nagykövetségét az USA
  • 24.hu
  • 15 Feb, 2022
  • Címkék: #

Az Egyesült Államok bezárja kijevi nagykövetségét, mielőtt egy esetleges orosz invázió megtörténne Ukrajnában ? jelentette be hétfői közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Ahogy arról beszámoltunk, pár nappal ezelőtt már hazaküldték azokat a dolgozókat, akikre most nincs feltétlenül szükség.

Az orosz haderő felvonulásának drámai felgyorsulása miatt ukrajnai nagykövetségünket ideiglenesen áthelyezzük Kijevből Lvivbe,

fogalmazott Blinken közleményében. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Biden-kormány továbbra is kapcsolatban áll az ukrán politikai vezetéssel és ?intenzív diplomáciai erőfeszítéseket folytat, hogy enyhítse a válságot?.

Blinken kiemelte, hogy a mostani lépések csak óvintézkedések, és az Egyesült Államok elkötelezettsége Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt rendíthetetlen. A külügyminiszter ismét felhívta a figyelmet, hogy továbbra is a diplomáciai megoldásra törekszenek.

Kapcsolatban állunk az orosz kormánnyal, Biden elnök felhívta Putyin elnököt, én pedig tárgyaltam Lavrov külügyminiszterrel,

fogalmazott. ?Bízunk benne, hogy munkatársainkat visszaküldhetjük a (kijevi) nagykövetségre, amint a körülmények lehetővé teszik? ? tette hozzá Blinken.

A tárcavezető felhívta az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárok figyelmét arra, hogy regisztráljanak a külügyminisztériumnál és tájékozódjanak a biztonsági helyzettel kapcsolatos új fejleményekről.

A külügyminisztérium szombaton jelentette be, hogy a kijevi nagykövetségen megszünteti az amerikaiaknak nyújtott konzuli szolgáltatást, amelyet átmenetileg a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában lévő amerikai képviseleten vehetnek igénybe.

A Biden-adminisztráció a múlt héten arra szólította fel a még Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat, hogy 48-72 órán belül hagyják el az országot, ugyanis Oroszország bármikor támadást indíthat Ukrajna ellen. Az amerikai külügyminisztérium vasárnap, a Twitteren írt bejegyzésében arra hívta fel az Egyesült Államok állampolgárainak figyelmét, hogy a szárazföldi határon keresztül léphetnek be Ukrajnából Lengyelországba.

Az amerikai tisztviselők folyamatosan arra biztatják az amerikaiakat, hogy éljenek a kereskedelmi járatok nyújtotta lehetőségekkel, és hagyják el Ukrajnát a konfliktus esetleges kitörése előtt. Az amerikai kormány ugyanis nem támogatna egy olyan tömeges evakuálást, mint amilyen Afganisztánban történt.

(MTI)

The post Átmenetileg bezárja kijevi nagykövetségét az USA first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés