:

Mégsem a SpaceX rakétája ütközik a Holddal hamarosan

Mégsem a SpaceX rakétája ütközik a Holddal hamarosan

Mi is írtunk arról, hogy az előrejelzések szerint márciusban a Holdba csapódik a SpaceX egy kontrollálatlan rakétája. Most azonban kiderült, hogy nem a SpaceX-é az a rakéta, hanem a kínaiaké – csillagászok szerint ez az eset is rámutat arra, milyen nehéz a különböző, egyre gyarapodó objektumok követése az űrben.

Kapcsolódó A Holdba csapódik a SpaceX kontrollálhatatlan rakétája A Falcon-9-et még 2015-ben indították útjára, azóta nem tudják irányítani.

A The Guardian cikke szerint a rakéta a 2014-065B, amely a Csang-o-5-T1 gyorsító rakétája volt még 2014-ben. A tévedést az a Bill Gray csillagász jelentette be, aki eredetileg is kiszámolta a becsapódást.

Az ütközés várható ideje egyébként március 4-én lesz.

Csillagászok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ez nem egyszeri eset, és hogy a különböző objektumok megfigyelése a világűrben nagyon nehéz feladat. A szakértők szerint az űrszemét jobb szabályozására van szükség.

A NASA január végén közölte, hogy a Hold körül keringő szondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter felhasználásával megpróbálja megfigyelni az ütközés után keletkező krátert.

Nagy Nikoletta további cikkei Ez a krokodil dinoszauruszokat evettÚj fázisába lépett a Magyar Űrhajós ProgramHatékonyabb lehet a koronavírus-vakcina a testmozgás hatására

The post Mégsem a SpaceX rakétája ütközik a Holddal hamarosan first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Ezt láttad már?

Cimkék

Keresés