:
Breaking News

Lenyűgöző őskori műalkotásra bukkantak

  • 24.hu
  • 16 Feb, 2022
  • Címkék: #

A British Museum szerint az Egyesült Királyság utóbbi száz évének egyik legjelentősebb művészeti felfedezése egy 5 ezer éves, mészkőből készített dob – írja az IFLScience.

Neil Wilkin, a leletet bemutató kiállítás kurátora kiemelte, az elmúlt száz évben nem találtak ennél jelentősebb ősköri műalkotást a Brit-szigeteken.

A tárgyat 2015-ben fedezték fel Burton Agnesnél, de csak most mutatják be először egy, a Stonehenge világát ismertető kiállításon. Bár a lelőhely a Stonehenge-től 380 kilométerre fekszik, a dob és a megalit egy korból származnak, a lelet stílusa pedig sokban emlékeztet a Stonehenge-nél előkerült tárgyakéra.

The British Museum / AFP

A dob nagy valószínűséggel nem egy hangszer volt, inkább talizmánként vagy műalkotásként készült. A lelet egy olyan sírból került elő, amelybe három gyermeket temettek egy csonttűvel és egy kőgolyóval együtt, a 3-12 éves gyerekeket összebújva helyezték el. A Brit-szigeteken az újkőkor idején a temetkezés ritka volt, a holttesteket általában elhamvasztották, vagy a természetre bízták.

Az egyik csont szénizotópos elemzése alapján a sír időszámítás előtt 3005-2890 között készült, ezzel a dob a legbiztosabban datált ilyen típusú tárgy. Korábban, a 19. század végén felfedeztek már három hasonló leletet a Burton Agnestől 24 kilométerre fekvő Folktonnál. Az új eredmények azt mutatják, hogy a dobok a Stonehenge első építési fázisának korából származnak.

A Burton Agnes-i dob stílusában sokban hasonlít Brit-szigetek egyéb, korabeli leleteire. A tárgy bonyolultan faragott, és arról árulkodik, hogy az újkőkor idején az egymástól távoli közösségek is összekapcsolódtak. A British Museum szerint a dob a periódus egyik legszebben kodolgozott tárgya.

The post Lenyűgöző őskori műalkotásra bukkantak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés