:
Breaking News

Brutális tengerszint-emelkedés kezdődhet

Brutális tengerszint-emelkedés kezdődhet
  • 24.hu
  • 16 Feb, 2022
  • Címkék: #

A NASA és az amerikai Nemzeti Óceán? és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint drámain nőhet a tengerek szintje az elkövetkező 30 évben – írja az MTI. Az adatok alapján akár olyan mértékű is lehet az emelkedés, mint az elmúlt 100 évben összesen. A folyamat hátterében a klímaváltozás áll.

Az új jelentés szerint az Egyesült Államok partvidékénél átlagosan 25-30 centiméterrel is nőhet a tengerszint 2050-ig.

A keleti parton 25-35, a nyugatin 10-20, a Mexikói-öbölben 35-45 centiméteres emelkedés várható. ?A jelentés alátámasztja a korábbi tanulmányokat, és megerősíti, amit régóta tudunk: a tengerek szintje továbbra is riasztó ütemben emelkedik, fenyegetve a közösségeket szerte a világon” – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Ashley Cooper / Getty Images

A hat tudományos szervezet bevonásával készített dokumentum alapján az emelkedés az eddiginél súlyosabb áradásokat és viharokat fog eredményezni. A kárt okozó áradások a jelenleginél tízszer gyakrabban fordulnak majd elő, és a helyi adottságoktól függően hevesebbek is lehetnek. Tengeráradások napjainkban 2-5 évente egyszer alakulnak ki, évtizedek múlva azonban már akár évente többször is jelentkezhetnek.

A Global and Regional Sea Level Rise Scenarios for the United States című dokumentum a 2017-es jelentés frissített változata, és az első, amely konkrét prognózisokat tartalmaz középtávra.

The post Brutális tengerszint-emelkedés kezdődhet first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés