:
Breaking News

Gyurcsány a jogállami mechanizmusról: ?Hasta la vista, baby?

Gyurcsány a jogállami mechanizmusról: ?Hasta la vista, baby?
  • 24.hu
  • 16 Feb, 2022
  • Címkék: #

Szerda délelőtt érkezett a hír, hogy az Európai Bíróság elutasította Magyaroszág és Lengyelország keresetét, amelyben azzal fordultak a bírósághoz, hogy semmisítse meg a kondicionalitási mechanizmusként ismert, a jogállamiság elveinek tiszteletben tartására kitalált mechanizmust. A döntés nem volt meglepő, mivel a bíróság főtanácsnoka már korábban azt javasolta, hogy a bíróság a végső döntésében utasítsa el a magyar keresetet.

Kapcsolódó Magyarország elvesztette a jogállami mechanizmus elleni csatát, de folytathatja a ?háborút? a szabályozás ellen Elutasította a bíróság a jogállami mechanizmus megsemmisítésére beadott keresetet. Hosszú harc volt a mechanizmus körül, mire idáig eljutottak, de még hosszabb harc következik azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdik el alkalmazni is.

A mechanizmusról korábban már többször írtunk. A lényege röviden az lenne, hogy azoktól az országoktól, amelyek rendszeresen megsértik a jogállamiságot, és ezzel kárt okoznak az Európai Unió költségvetésének, el lehessen venni az uniós támogatásokat. Ennek megfelelően az ellenzéki oldal szereplői is reagáltak a fejleményekre, egyöntetűen hangoztatva, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett Európában.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter úgy értékelte a törénteket, hogy az Európai Unió Bírósága eldöntötte, hogy tolvajoknak nem ad pénzt. Márki-Zay emellett kiemelte, hogy a számlát így is a magyar emberek állják, azzal ugyanis, hogy Magyarország elesik hatezer milliárd forintos helyreállítási támogatástól, fejenként 600 ezer forinttól esnek el az ország lakói.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa arról írt, hogy Orbán Viktor nem tudta megakadályozni, hogy ?az Unió megvédje az adófizetők pénzét?, a döntés pedig arról szól, hogy

az Uniónak joga van megbüntetni azokat, akik ellopják az EU-s forrásokat.

A Momentum elnöke, Donáth Anna üdvözölte az EB döntését, mert annak üzenete az szerinte, hogy

a magyaroknak járó uniós pénzeket többet nem lehet következmények nélkül a miniszterelnök családjának gazdagodására költeni.

Figyelmeztet ugyanakkor, hogy végső soron nem az Európai Unió Bíróságának, hanem magyaroknak kell megvédeniük a hazánknak járó uniós forrásokat.

Jakab Péter pár fokkal keményebben fogalmazott, Orbán Viktort önző tolvajnak nevezte, aki elvett 6000 milliárd forintot a magyaroktól. A Jobbik elnöke azt írja, az EU egyetlen feltételt szabott a helyreállítási alappal kapcsolatban, azt, hogy ne lopják el.

Te pedig azt válaszoltad, hogy Soros. Meg LMBTQ. Meg nemi átalakító műtétek ovisoknak. Hülyének nézed nemcsak a magyarokat, de Európát is? 

A szintén momentumos Cseh Katalin történelminek nevezte a Bíróság döntését, valamint kifejtette, döbbbenten áll Varga Judit igazságügyi miniszter szavai előtt, aki szerint a melegellenes törvény miatt utasították el a magyar kormány keresetét. Cseh szerint egyértelmű, hogy Varga Judit nem olvasta el az ítéletet.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc szintén reagált, sajátos stílusban. Bejegyzésében azt írja,

Hasta la vista, baby.
Ennyi volt. Vége.
Hasta la vista, fiúk.
No money, nincs pénz az Unióból, ha így folytatjátok.

The post Gyurcsány a jogállami mechanizmusról: ?Hasta la vista, baby? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés