:

Több szén-dioxidot ereszt magából az erdőszéli talaj

Több szén-dioxidot ereszt magából az erdőszéli talaj
  • 24.hu
  • 17 Feb, 2022
  • Címkék: #

Az erdők az egyik leghatékonyabb fegyverünket jelentik a klímaváltozás ellen: a légkörben található szén-dioxid 30 százalékát képesek megkötni. Éppen ezért az erdőirtás óriási probléma, és szabotálja egy nagyon fontos lehetőségünket a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Két amerikai kutatás szerint azonban van remény: bár az erdőirtás káros következményeit nem ellensúlyozza, a fregmentált erdők szélén növő fák ideiglenesen gyorsabban nőnek, és a városi fás talajok több szén-dioxidot tudnak megkötni, mint korábban gondoltuk – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmányhoz a kutatók 48000 erdősávot vizsgáltak meg, olyan feldarabolt erdőterületet, amely emberi tevékenység miatt jött létre. Az eredmények azt mutatták, hogy az erdőszéleken kétszer olyan gyorsan nőnek a fák, mint az erdők belsejében. A határvonal nagyjából 30 méternél jelentkezett. A szakértők szerint valószínűleg az a jelenség oka, hogy az erdő mélyén a fák versenyeznek egymással a fényhez való hozzájutásért, míg az erdő szélén nincs ilyen probléma.

A kutatók azonban figyelmeztetnek: ez nem jelenti azt, hogy az erdők feldarabolódása megoldást jelentene a szén-dioxid kivonására a légkörből.

A széttöredezett területek szélein megnövekedett széntárolás közel sem ellensúlyozza az erdők elvesztésének negatív hatásait. 

A Global Change Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a talaj is érzi az erdőfregmentációt, nemcsak a fák. Az erdőszéli talaj nemcsak több szenet bocsát ki, mint a belső erdőtalaj, hanem arra is sikerült rájönni, hogy a földek drámaian eltérően működnek a vidéki és városi erdőkben.

A kutatók azt találták, hogy azokon a vidéki területeken, ahol kevesebb az ember és az épület, az erdőszéli melegebb hőmérséklet hatására a levelek és a szerves anyagok gyorsabban bomlanak le, így a talaj mikroorganizmusai keményebben dolgoznak, és több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint hűvösebb, árnyékosabb területeken az erdők belsejében. De a városi erdőkben, ahol a talaj jelentősen melegebb és szárazabb, ezek a talajok mégsem bocsátanak ki annyi szén-dioxidot. Mivel itt nem nedves a környezet, hanem száraz, a mikroorganizmusok kevésbé érzik jól magukat, és nem adnak vissza annyi káros anyagot a levegőnek.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: ezek az eredmények nem azt jelentik, hogy a városi fás területek vagy a szétdarabolt erdők jobban előznék meg a károsanyag-kibocsátást, és jobban küzdenének a klímaváltozás ellen. Az erdőirtás még mindig az egyik legnagyobb globális környezeti katasztrófa, amit vissza kell szorítanunk.

Nagy Nikoletta további cikkei Hat hónap után is egyre erősödnek az antitestek az oltás utánFogalmunk sincs, hogy fognak hatni a hőhullámok a fertőzésekreFriss kutatás: az atomenergia döntő szerepet játszhat a klímacélok elérésében

The post Több szén-dioxidot ereszt magából az erdőszéli talaj first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés