:

Egyetlen közös intelligenciát alkothat a földi élet

Egyetlen közös intelligenciát alkothat a földi élet
  • 24.hu
  • 18 Feb, 2022
  • Címkék: #

Egy új tanulmányban Adam Frank, a Rochesteri Egyetem fizikusa és kollégái azt írják, az intelligencia bolygószintű folyamat lehet, a földi élet pedig egy egységes, tudatos rendszerként működhet – számol be az IFLScience. A szerzők szerint az emberiség jelenleg nincs szinkronban a teljes planetáris intelligenciával, túlélésünk pedig attól függhet, hogy össze tudjuk-e hangolni tevékenységünket a globális tudattal.

Az evolúció hagyományos nézete alapján az egyes fajok között konfliktus és verseny folyik, az új modell viszont azt feltételezi, hogy az élet egyetlen együttműködő rendszert alkot. Az egyes fajok nem egymással versenyeznek, ehelyett azért fejlődnek, hogy hozzájáruljanak a bioszféra egyensúlyának fenntartásához.

Frankék azon korábbi felismerésre alapoztak, hogy az élet és az evolúció megértésének helyes skálája bolygószintű. Az erdei növények például gombahálózatok révén képesek kommunikálni, illetve tápanyagokat cserélni, ily módon tartva fenn az ökoszisztéma egészségét. Az ezen szemléletmód alapján zajló kutatásokat együttesen Föld-rendszer tudománynak nevezik.

Frank szerint a bolygók éretlen és érett szakaszokon át fejlődnek, a planetáris intelligencia pedig az érettség jele lehet. Az együttműködéshez időre van szükség, a fajoknak pedig úgy kell alakulniuk, hogy integrálódjanak a Föld közös tudatába.

Aaron Foster / Getty Images

A kutatók a bolygó evolúciójának négy fázisát különböztették meg, az első, éretlen szakaszban a bioszféra már létezik, de az azt alkotó fajok még nem képesek összedolgozni. Ezt követően az élet elég fejletté válik, és megkezdődik a zökkenőmentes együttműködés. Ezen időszakot újabb éretlen fázis követi, egy olyan technoszféra, ahol a technológiák befolyásolják a bolygót, de nincsenek összhangban a bioszférával, és végül károsítják is azt.

A szakértők úgy gondolják, hogy az emberiség jelenleg ebben a korszakban jár.

Ahhoz, hogy ismét a planetáris intelligencia részévé válhassunk, és biztosítsuk helyünket a Földön, el kell érnünk az érett technoszférát. Frank kiemelte, egyelőre nincs meg a képességünk, hogy közösségileg a bolygó érdekének megfelelően reagáljunk.

Az új modellt a kutatók más égitestekre is kiterjesztették. A csapat szerint az idegen intelligencia nyomainak hiánya azt jelentheti, hogy azok a civilizációk, amelyek nem képesek létrehozni az érett technoszférát, végül elbuknak.

The post Egyetlen közös intelligenciát alkothat a földi élet first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés