:

Még a macskaalibi is a gyanút erősíti ? több milliárdos pénzmosással vádolják a bitcoin világ dilis párosát

Még a macskaalibi is a gyanút erősíti ? több milliárdos pénzmosással vádolják a bitcoin világ dilis párosát
  • 24.hu
  • 20 Feb, 2022
  • Címkék: #

4,5 milliárd dollár értékű lopás miatt tartóztatták le Dutch-t és Razz-t. Ez csaknem 1,4 ezer milliárd forintot jelent. Ők napjaink Bonnie és Clyde párosa, nemcsak azért, mert viszonylag excentrikus életet élnek, hanem mert a kriptotőzsdék történetének legnagyobb összegét lopták el. Egy ideig sikerült tisztára mosniuk és elkölteniük a pénz egy részét, de február 8-án jött a hír, hogy letartóztatták őket (a Netflix már dolgozik is az ügyön, hogy sorozat legyen a történetükből). Akár 20 évet is a rácsok mögött tölthet a fiatal házaspár.

A bitcoint 2016-ban a hongkongi Bitfinext kriptotőzsdéről lopták el a támadók: sikerült behatolniuk a kereskedelmi platform rendszerébe, és csaknem 120 ezer bitcoint irányítottak át az ügyfelek számláiról a sajátjukra.

Akkor a lopott bitcoin 72 millió dollárt ért, ma már 4,5 milliárd dollárt.

Hogy Dutch és Razz lopta volna el az összeget, még nem bizonyított, ahogy az sem, hogy amennyiben nem vettek részt a lopásban, akkor pontosan hogyan került hozzájuk.

Bitcoin

A legismertebb kriptovaluta, digitális fizetőeszköz. Fő jellemzői:

a biztonságos tranzakciók érdekében titkosítást használnak, nincs egy központi kibocsátója, felügyelőszerve, mint például a Magyar Nemzeti Bank, hanem decentralizált, nincs ?alapja?, így sokak szerint addig működnek az ilyen fizetőeszközök, míg a felhasználóik bíznak benne, ha ez elfogy, ha nem érdekel senkit, az értéke is eltűnik.

Ezért elég hektikus, aktuálisan mennyit ér egy bitcoin, 2015-ben körülbelül 100 ezer forintért váltották, ma egy darab 13 millió forint körüli értékű, de a csúcson volt már 20 millió is (egy fizetésnél nemcsak egy bitcoint lehet elkölteni, tehát nem kell elkölteni egyből egy 13 milliót érő bitcoint, hanem nyolc tizedesjegyig osztható, mint egyfajta váltópénz). A bitcoinokat a gépek hálózata hozza létre (bonyolult, 64 számjegyű számításokat kell megoldaniuk, ezzel létrejön egy blokknyi bitcoin), számuk véges, 21 millió a felső határ, mostanáig 19 millió lett ?kibányászva?. Nem tűnik soknak, főleg úgy, hogy tízpercenként kibányásznak egy blokkot, de várhatóan az utolsót csak 2140-re sikerül majd előteremteni.

Emellett nemcsak fizetőeszközként érdemes rá gondolni: kicsit olyan, mint az internet volt 40 éve ? bár létezett, de valószínűleg akkor még nem gondolta senki, hogy olyan szolgáltatások alapja lehet, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook.

Dutch valódi neve Ilya Lichtenstein (és a beceneve ellenére nem holland, hanem amerikai-orosz állampolgár), Razz avagy Razzlekhan pedig Heather Morgan: a 30-as éveik elején járnak és New Yorkban élnek.

Lichtenstein korábban ?techvállalkozónak, programozónak és befektetőnek? írta le magát, aki ?érdeklődik a blockchain-technológia, az automatizálás és a big data iránt?. Morgannél talán visszahúzódóbb, igaz, 2019-ben hatalmas marketingakció keretében kérte meg párja kezét: rengeteg felületen hirdette meg New Yorkban, még a Times Square-en is kikerült egy óriásplakátra.

I got engaged to my best friend and the woman of my dreams! This is how it all went down:

Figuring out just how to…

Közzétette: Dutch Ilya Lichtenstein2019. június 16., vasárnap

Morgan magát a Wall Street krokodiljának nevezi a honlapján, utalva A Wall Street farkasa című, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült filmre, illetve a könyvre, ami egy csaló tőzsdeügynök kicsapongó életéről szól.

Morgan a saját maga megfogalmazása szerint egyszerre influenszer, rapper, befektető és vállalkozó. Instagram- és YouTube-fiókját időközben deaktivitálták, de még lehet találni nyomokat arról, hogy a gazdaságról rappel ? kevés tempóérzékkel, de annál több béna rímmel. És ilyen szövegekkel:

Ellopom a jelszavadat / átutalom minden pénzedet.

Bár egyes ismerőseik szerint a zenei karrier csak egyfajta, Boratot kopizó viccelődés, az mégis meglehetősen ironikus, hogy Morgant újságíróként is alkalmazták például a Forbes-nál és a Inc.comnál, előbbi hasábjain arról jelent meg cikke, hogyan védhetjük meg vállalkozásunkat a kiberbűnözőktől. De ilyen címen is publikált: ?Három lépés, hogy szakértője legyél bárminek?.

Decemberben arról twittelt:

a fenébe is, az a sok spam, amit kapok a felületes kripto-gazdagodásról szóló dolgokról, tényleg olyan érzést kelt bennem, hogy ez a buborék hamarosan ki fog pukkanni!

Vagy, ahogy még egy 2014-es blogbejegyzésében írta: ?A bitcoin a közgazdasági tankönyvekbe úgy kerül majd be, mint csalásokkal teli klasszikus buborék?.

Az övék mindenesetre most kipukkadni látszik.

EyePress News / EyePress / AFP Az amerikai igazságügyi minisztérium által közzétett fényképen Heather Morgan és férje, Ilya Lichtenstein.

Lichtenstein is adott korábban tanácsokat, közzétette a véleményét a kriptovaluták kilátásairól, és arról, hogyan védhetjük meg készleteinket. Novemberben a Twitteren egy cikket megosztva azon idegeskedett, hogy az emberek szinte egyáltalán nem ügyelnek a jelszavaik biztonságára. Mint majd látjuk, ez külön szórakoztató megnyilvánulás az esetükben.

Nem voltak világsztárok, de sok mindent megosztottak a közösségi oldalakon, és nagyon aktívak voltak az online felületeken, ami miatt most megvetés és gúny tárgyává lettek. Nem csak külső szemmel tűnik komikusnak, egyes ismerőseik is úgy vélik, nem valószínű, hogy egy ilyen méretű csalás mögött ők állnának.

Mindenki túl sokat aggódik amiatt, hogy mi a helyes, de nem Razz, nincs olyan szégyen, ami megakadályozná őt

? próbálja rappelni a nő az egyik dalában, a himnuszának nevezett Versace Bedouinben. Természetesen a videót a Wall Streeten készítették el a dalhoz, nem messze a két háló- és két fürdőszobás (illetve lakatosműhellyel felszerelt) lakásuktól egy 42 emeletes luxustársasházban a Wall és a Water Street sarkán. Az ingatlan úgy egymillió dollárba kerülhet, de vélhetően csak bérlik. Viszont a közeljövőben terveztek egy kétmilliósat vásárolni.

Aki az eddigiek alapján azt gondolja, Morgan csak egy arany fukszait lobogtató rapper, aki szeret hivalkodni, téved. Elég, ha annyit említünk, hogy korábbi főnökével, a Kaliforniai Egyetem közgazdaság professzorával, Travis Lybberttel egy könyvben közös fejezetet jegyez az élelmiszerbiztonságról és a társadalompolitikai stabilitásról.

Hogy kapták el őket?

2015 óta ismerték egymást, ekkor kezdő techvállalkozók voltak, a férfi a programozásra és a kriptovalutákra szakosodott, a nő pedig nemrég tért vissza közel-keleti tanulmányaiból az Egyesült Államokba, és főként a valutapiacon tevékenykedett. Az ügyészség részletesen leírta, hogyan akadtak a házaspár nyomára, noha még mindig nem tudni, hogyan törték fel a Bitfinexet, és hogy a támadásban részt vett-e Lichtenstein és Morgan. A Manhattan utcáin bengáli macskát sétáltató, excentrikus online jelenléttel rendelkező pár nem biztos, hogy képes lehetett ilyen tettet véghez vinni, a tech- és kriptovilág nem túl figyelemre méltó szereplőinek tűntek eddig, bár az ügyészség ?nagyon kifinomult bűnözőknek? írta le őket.

Azt viszont pontosan tudni, mi történt az ellopott bitcoinnal. Az ilyen lopásokból nem olyan könnyű hasznot húzni, mert a kriptovaluták nem is annyira anonimek, mint azt a legtöbben gondolnák. Főleg akkor nem, mikor fizetnének vele.

A bitcoin és más kriptovaluták átutalása digitális pénztárcák között zajlik. Ezekben nem is a valutát, hanem a hozzá tartozó kulcsot találni, a bitcoinok részei egy blokkláncnak, ez tulajdonképpen a kriptovaluta főkönyve. Ha valaki átutal valaki másnak, azt a blokklánc összes tagja látja. Az átutaló és a címzett kiléte ismeretlen marad eközben, de azt látni, honnan hová megy az átutalás.

A hongkongi esetnél az összes ellopott bitcoin egyetlen pénztárcába került.

Olyan ez, mintha a rablónak a menekülésre használt autója ott maradt volna a bank előtt, benne a pénzzel

? írja szemléltetésként a New York Times. Innen aztán szép lassan elkezdték részletekben kiosztogatni. Ahogy a valós világban, a klasszikus pénzmosáshoz hasonlóan megpróbálták eltüntetni a pénz eredetét, de nagy összegnél ez nehezebb, mert jobban feltűnik az átutalások között egy nagyobb summa. És ezt persze a hatóságok és az erre szakosodott cégek is figyelik. Ezért is tudta közölni az ügyészség, hogy tavaly áprilisban és két hete is megmozdult a Bitfinexnél eltulajdonított zsákmány jelentős része.

Az eredeti pénztárcából a kriptoeszközök egy részét az azóta megszűnt darkwebes piactéren, az AlphaBay-en rejtették el. Ez afféle coinmixer (érmekeverő): a több pénztárcából érkező bitcoinokat összekeverik, majd új pénztárcákba helyezik vissza. A végén nagyjából ugyanakkora összege lesz minden felhasználónak az új pénztárcájában, mint előtte, csak már alig lehet nyomon követni, honnan jött eredetileg a pénz. Ezért népszerűek a kriptomosásnál a mixerek.

Ezt követően különböző kriptotőzsdéken jelent meg az átmosott bitcoin, ezek a helyszínek arra jók, hogy térítés ellenében ?valós? valutára, például euróra, dollárra váltsák a kriptovalutát. A másik megoldás, hogy olyan szolgáltatást veszünk igénybe, aminél elfogadják a kriptoeszközöket. A házaspár így utalványkártyákat vásárolt a Walmart áruházláncnál, egy szállodaláncnál, valamint NFT-kbe, digitális műalkotásokba is befektettek vele.

Kapcsolódó Minden nap hallasz róla, de fogalmad sincs, hogy micsoda: bemutatjuk az NFT-t Egyre többször hallani a kriptopénzes körökben beindult befektetési módszerről, az NFT-ről, ezért összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

A pár fiókjaiba először öt hónappal a Bitfinex meghekkelése után került nagyobb mennyiség a lopott bitcoinból, bonyolult és kisösszegű tranzakciókon keresztül. Hiába voltak elővigyázatosak, Morgan és Lichtenstein lebukása azzal kezdődött, hogy az AlphaBay-ről kikerült kriptovalutával a világ több tőzsdéjén is ugyanarról az IP-címről, hasonló emailcímekkel hoztak létre számlákat ? ráadásul nem sokkal a Bitfinex meghekkelése után.

Néhány tőzsdén az állami előírások miatt megkövetelik a tulajdonosoktól, hogy azonosítsák magukat, ennek a házaspár ? ha épp nem hamis személyazonosságot használtak ? nem tett eleget, így ezeket a számláikat befagyasztották. Legalább egy esetben a nyomok olyan fiókhoz vezettek, amely egyértelműen Lichtensteinné volt. Ez alapján pedig szép lassan azonosították a hálózat többi pénztárcáját, amik visszavezethetők voltak az AlphaBay-hez és a Bitfinex-pénztárcához. Ezek között volt több olyan is, amelyek Morgen vagy az ő neve alatt futó cégek által regisztráltak. A nő a tőzsdéket többször is félrevezette, mikor azok a pénz eredetére és felhasználására kérdeztek rá.

A legnagyobb hiba azonban az volt, amit Lichtenstein a végén követett el.

A nyomozók házkutatási engedélyt kértek, és így hozzáférhettek a felhőtárhelyeihez; ezekben több titkosított fájlt is találtak, amelyeket fel tudtak törni. Itt Excel-táblázatok voltak hozzáférési adatokkal, azaz számos pénztárca kulcsával, valamint olyan, hamis személyazonosságokról szóló információkkal, amelyek alapján Lichtenstein különböző kriptotőzsdéken tevékenykedett.

A férfi elkövette az egyik legnagyobb hibát, amit a kiberbiztonsági szakértők is mindig mondanak: ne tarts érzékeny adatokat a felhőben, még akkor sem, ha azok titkosítva vannak.

Ha a Bitfinex meghekkelésében nem is vettek részt, legalább azt bizonyítva látja az ügyészség, hogy Morgenék hozzáfértek az így ellopott pénzhez.

A felfedezett adatok révén az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 94 ezer bitcoint kobzott el, aminek jelenlegi értéke 3,6 milliárd dollár, ami az eddigi legnagyobb kriptovaluta-lefoglalás.

A házkutatás során találtak ötven elektronikai eszközt, köztük egy zacskót ?burner phone?, azaz ?eldobható telefon? felirattal, és 40 ezer dollárt készpénzben. A legtöbb eszköz részben vagy teljesen titkosítva volt, esetleg más módon jelszóval védett. Lichtenstein irodájában két olyan könyvre is bukkantak, aminek a közepén a lapok ki voltak vágva, de a rekeszek üresek voltak.

Hogy vaj van a fejükön, arra a házkutatás egy másik momentumából is következtetni lehet. A pár macskáját Morgan magával akarta vinni a letartóztatásakor. A macska az éjjeli szekrénynél volt, ami a nő egyik mobilját rejtette. A nő kezébe vette a telefont, és többször is megnyomta a zárgombot, az ügyészség szerint ezzel a nyomozók munkáját akarta megnehezíteni, hogy átkutathassák a telefon tartalmát. A mobilt végül úgy csavarták ki a kezéből.

EyePress News / EyePress / AFP Heather Morgan

A párt február 8-án reggel tartóztatták le, Lichtensteint 5, Morgant 3 millió dollár óvadék ellenében engedték volna szabadlábon védekezni, de ezt a döntést egy bíró a washingtoni kormány kérésére felfüggesztette a következő meghallgatásig. A hatóságok tartanak attól, hogy Morganék Oroszországba menekülnének, illetve nem kizárt az sem, hogy még sok pénz lehet náluk, akár több százezer dollár, amit a darkneten vett hamis személyazonosságok miatt továbbra sem sikerült felfedni. Az ügyészség szerint orosz és ukrán számláik is voltak, és a világjárvány előtt menekülési tervet is szőttek az egyik országba.

Hogy mikor kezdődik a tárgyalás, egyelőre nem tudni ? mint ahogy a macska sorsa sem ismert.

The post Még a macskaalibi is a gyanút erősíti ? több milliárdos pénzmosással vádolják a bitcoin világ dilis párosát first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés