COVID-19: a vitaminok nem csökkentik a halálozás kockázatát
A Toledói Egyetem kutatói korábbi tanulmányokat tekintettek át, és megállapították, hogy az immunerősítő étrend-kiegészítők, például a C-vitamin, a D-vitamin és a cink fogyasztása nem csökkenti a COVID-19 miatti halálozás esélyét – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.
Metaanalízisükben a szakértők 26 korábbi, független szakértők által átnézett tanulmányt foglaltak össze, amelyek összesen több mint 5600 covidos beteg adatait tartalmazták. Az analízis azt mutatta, hogy sem a C-vitaminnak, sem a D-vitaminnak, sem a cinknek nem volt semmiféle hatása a halálozásra. A kutatók a D-vitaminnal kapcsolatban találtak egyedül némi pozitívumot: az eredmények alapján csökkentheti a lélegeztetőgépen és a kórházban eltöltött időt, de az összefüggés biztos megállapításához további kutatásokra lesz szükség.
Míg a tanulmány túlnyomórészt olyan betegeket vizsgált, akik már kórházba kerültek a koronavírus-fertőzés miatt, a kutatók elemeztek egy kisebb olyan csoportot is, amelynek tagjai a vírusfertőzés előtt rendszeresen D-vitamint szedtek. Itt sem találtak lényeges különbséget a halálozást illetően.
A szakértők felhívták a figyelmet, hogy már a járvány elején elkezdődtek kutatások a különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jórészt nem azt hozták ki, hogy bármelyik hatásos lenne a koronavírussal szemben.
Vitamingyártók és -forgalmazók azonban még mindig nyerészkedni próbálnak a járványon, olyanokat állítva, amit tudományos kutatásokkal nem sikerült bizonyítani.
?Fontos, hogy az emberek megértsék: az étrendkiegészítők szedése nem jár jobb eredménnyel koronavírus-fertőzésnél? – mondta Dr. Ragheb Assaly, a Toledói Egyetem orvosprofesszora és a tanulmány vezető szerzője. ?A másik fontos üzenet az, hogy erre a betegségre a válasz az oltás. A mikrotápanyag-kiegészítők nem ellensúlyozzák az oltás hiányát, és nem teszik szükségtelenné az oltást.?
A kutatók figyelmeztetnek: a tanulmányt nem szabad úgy értelmezni, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők rosszak vagy kerülendők lennének, hanem egyértelművé teszik, hogy nem hatékonyak a koronavírus-halálozás megelőzésében. Lehetséges, hogy néhány alultáplált vagy egyéb mikrotápanyag-hiányos COVID-19-beteg számára előnyös lehet a táplálékkiegészítők szedése, de ennek az az oka, hogy szervezetükben már eleve hiányoznak ezek az alapvető tápanyagok ? nem azért, mert a D- vagy C-vitamin hatékony lenne a vírus ellen.
?Amit mondunk, az a következő: ha orvosilag nincs szüksége ezekre az étrendkiegészítőkre, ne szedje őket úgy, hogy azt gondolja: védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen? ? mondta Dr. Azizullah Beran, az egyetem belgyógyász rezidense. ?Nem fogják megakadályozni, hogy elkapja a vírust, sem azt, hogy belehaljon a betegségbe.?
Nagy Nikoletta további cikkei Nem követemSzerzőim Szinte kar nélküli dinoszauruszfajt fedeztek felMeghalt Francois Gros, az mRNS egyik felfedezőjeNem akarja tudni, mi történik, ha öblítés előtt nem hajtja le a vécé tetejétThe post COVID-19: a vitaminok nem csökkentik a halálozás kockázatát first appeared on 24.hu.