:

Szinte kar nélküli dinoszauruszfajt fedeztek fel

Szinte kar nélküli dinoszauruszfajt fedeztek fel
  • 24.hu
  • 20 Feb, 2022
  • Címkék: #

Eddig ismeretlen, ?kar nélküli? dinoszauruszfajt fedeztek fel Argentínában – írja az MTI. A koponyarész kövületének felfedezése újabb bizonyítéka a késő kréta időszak egyedülálló élővilágának – írta a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban megjelent tanulmány.

Az újonnan felfedezett faj a húsevő abeliszauridák (Ábel gyíkjai) nevű családba tartozott. Az abeliszauridák a mai Afrika, Dél-Amerika és India területén vadásztak. A nagyjából 70 millió éve élt Guemesia ochoai a család őse lehetett.

?Ez az új dinoszaurusz elég szokatlan a maga nemén belül. Számos fontos jellemzője utal arra, hogy új fajról beszélhetünk, és fontos új információkat nyújt a világnak egy olyan területéről, amelyikről nem tudunk sokat? – mondta Anjali Goswami, a brit Természettudományi Múzeum kutatásvezetője, a tanulmány társszerzője. ?Azt mutatja, hogy ebben a régióban a dinoszauruszok eléggé különböztek az Argentína más részén élőktől, ami arra utal, hogy sok még a felfedezni való ezeken a területeken, melyek kevesebb figyelmet kapnak, mint más híres fosszília-lelőhelyek.?

A százmillió évekkel ezelőtti Gondwana szuperkontinensen élő csoportok egyike volt az abeliszauruszok, melyek csúcsragadozóknak számíthattak, és nagy testű dinoszauruszokkal táplálkoztak.

Képesek voltak óriás zsákmányukat a mellső végtagok használata nélkül leteríteni.

Az abeliszauruszok sok fajának még a híres tirannoszaurusz rexnél is rövidebb, valójában használhatatlan mellső végtagjai voltak, így arra kényszerültek, hogy erős fejükkel és állkapcsukkal ragadják meg a zsákmányt.

Ezeknek a húsevőknek a fosszíliái Afrika, Dél-Amerika, India és Európa egyes helyein találhatók sziklákba kövülve a késő kréta időszakából, mielőtt 66 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok eltűntek volna a Földről.

Argentínában már 35 abeliszauruszt találtak, ám szinte mindet Patagóniában, az ország déli részén, viszonylag keveset északnyugaton. Az új fajtól származó koponyadarabot a Los Blanquitos formációban, Amblayo közelében, Argentína északi részén találták meg, ahol a sziklák kora 75-65 millió év. Ez azt jelenti, hogy az állat röviddel a tömeges kipusztulási esemény előtt élt.

Nagy Nikoletta további cikkei COVID-19: a vitaminok nem csökkentik a halálozás kockázatátMeghalt Francois Gros, az mRNS egyik felfedezőjeNem akarja tudni, mi történik, ha öblítés előtt nem hajtja le a vécé tetejét

The post Szinte kar nélküli dinoszauruszfajt fedeztek fel first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés