:

Magyarország újabb 120 lélegeztetőgépet ajándékoz Ukrajnának

Magyarország újabb 120 lélegeztetőgépet ajándékoz Ukrajnának
  • 24.hu
  • 21 Feb, 2022
  • Címkék: #

Magyarország újabb 120 lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a gépek fele kárpátaljai, másik fele más ukrajnai kórházakba kerül ? jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn reggel.

A tárcavezető közösségi oldalán élőben jelentkezett be, mielőtt Brüsszelbe indult. Elmondta, hogy a gépeket ? ahogy a korábbi, ugyanilyen nagyságú segítség esetében is ? az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével juttatják el a kórházakba.

Brüsszeli útjáról Szijjártó Péter közölte: az uniós tanács ülésén vesz részt, ahol a kelet-európai térségben kialakult feszültségek lesznek napirenden.

Magyarországnak érdeke a béke, ezért elvárjuk azt, hogy a világpolitika nagy szereplői tovább folytassák azt a magas szintű párbeszédet, amely az egyetlen reményt jelenti a békés megoldás irányába

? fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: bár tudjuk, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatai is feszültséggel terheltek, Ukrajnában sorozatosan megsértik a magyar nemzeti közösség jogait, ennek ellenére Magyarország mindig is kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Mindig segítettünk az ukránoknak, ha bajban voltak vagy ha szükségük volt valamilyen támogatásra, segítségre a világjárvány elleni küzdelemben. így van ez most is ? mondta.

A kormány a koronavírus-járvány kitörését követően, 2020 tavaszán összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, összesen mintegy 300 milliárd forintért, miközben Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte, a legrosszabb esetben is csak 8 ezerre lesz szükség. Eddig ennyire sem volt szükség, végül a kormány rendeletben írta elő a 8 ezer darabban meghatározott stratégiai készlet feletti mennyiség értékesítését. Ebből a készületből ajándékozott Magyarország már többek közt Kirgizisztánnak, Szlovákiának, Ukrajnának, Csehországnak.

Koronavírus Ma két éve azonosították az első olasz fertőzöttet Olaszországban a járvány két évvel ezelőtti kezdetéről emlékeznek meg. Műtüdővel küzdenek Szegeden egy koronavírusos kismama életéért Jövő héten minden korlátozás megszűnhet Angliában

The post Magyarország újabb 120 lélegeztetőgépet ajándékoz Ukrajnának first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés