:

Ősi komplexumra bukkantak Kínában

Ősi komplexumra bukkantak Kínában
  • 24.hu
  • 21 Feb, 2022
  • Címkék: #

Kína első, állami igazgatás alatt álló felsőoktatási intézményének maradványaira bukkantak – írja az MTI a Xinhua hírügynökségre hivatkozva. A romokat a kelet-kínai Santung tartomány területén, Cepo városánál találták meg.

Az időszámítás előtt 374-ben épült Csihszia Akadémiát a hadakozó fejedelemségek korában (időszámítás előtt 475-221) alapították a mai Santung területén fekvő Csi államban.

A több mint 150 éven át fennálló intézmény egyszerre több szerepet is betöltött: állami felsőoktatási intézmény mellett kutatóintézetként és agytrösztként is működött.

Az akadémia komplexumát egy öt éven át tartó ásatás keretében tárták fel. Az épületegyüttest, amelynek helyszíne összeköttetésben áll Csi egykori fővárosának romjaival, források alapján azonosították. A négy sorban álló épületek alapterülete összesítve megközelíti a 40 ezer négyzetmétert. Felülnézetből az épületek trapéz alakot formálnak.

Roy JAMES Shakespeare / Getty Images Illusztráció.

A Xinhua a tartományi régészeti társaság egyik munkatársára hivatkozva arról írt, hogy a Csihszia Akadémia megalapítása Csi legfontosabb reformjai közé tartozott, az újítás egy nagyszabású kulturális és intellektuális terjeszkedésnek nyitott utat. A romok feltárása rendkívüli jelentőségű az egykori állam további tanulmányozásában.

The post Ősi komplexumra bukkantak Kínában first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés