:

Visszavisznek a Húsvét-szigetre egy moai szobrot Chiléből

Visszavisznek a Húsvét-szigetre egy moai szobrot Chiléből
  • 24.hu
  • 22 Feb, 2022
  • Címkék: #

Elindították a Húsvét-szigetre hétfőn azt az óriási moai szobrot, amely a 19. században került Chilébe. A 715 kilogrammos kőszobrot kamionnal szállítják egy santiagói múzeumból a chilei Valparaíso kikötőbe, ahonnan ötnapos hajóúttal jut majd el a Húsvét-szigetre ? írja az MTI.

A kezdeményezés egy hazatelepítési program része, amelynek célja, hogy a Csendes-óceáni sziget visszakaphassa ősi műkincseit.

Először tér vissza egy moai a szigetre a szárazföldről

? hangsúlyozta Consuelo Valdes kulturális miniszter. Mint hozzáfűzte: évek óta dolgoztak ezen, és továbbra is tárgyalnak különböző gyűjteményekkel és múzeumokkal műkincsek hazahozataláról. A Húsvét-sziget több mint 3200 kilométerre fekszik Chile partjaitól. A szigeten több mint ezer kőszobor található, köztük az óriási fejként ismert szobrok, amelyeket évszázadokkal ezelőtt faragtak ki a sziget lakói. A Rapa Nui Nemzeti Park, amelyben a kőszobrok állnak, az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik.

A Rapa Nui (húsvét-szigeti) közösség a kőszobor hazatérését a chilei fővárosban található Nemzeti Természettudományi Múzeumban ünnepelte, amely még mindig őriz két kisebb alkotást. A moai szobrot a Padre Sebastian Englert Antropológiai Múzeumban helyezik el a turisták által kedvelt szigeten.

The post Visszavisznek a Húsvét-szigetre egy moai szobrot Chiléből first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés