:

A kanadai miniszterelnök különleges jogköröket kapott, hogy felszámolja a tüntetéseket

A kanadai miniszterelnök különleges jogköröket kapott, hogy felszámolja a tüntetéseket
  • 24.hu
  • 22 Feb, 2022
  • Címkék: #

A kanadai parlament hétfőn megszavazta, hogy Justin Trudeau miniszterelnököt különleges jogkörökkel ruházzák fel, annak érdekében, hogy véget vessen a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások ellenti tüntetéseknek ? számolt be róla a Reuters.

A rendkívüli helyzetről szóló törvényt 185-151 arányban hagyta jóvá a parlament, a kisebbségben kormányzó liberálisokat a baloldali Új-Demokrata párt segítette ki, a jobboldali ellenzék azonban nem szavazta meg a jogköröket, érvelésük szerint azért, mert feleslegesek, és lehetőséget adnak az elnöknek, hogy visszaéljen a hatalmával.

A különleges jogkörök nagyobb hatalmat biztosítanak a kormánynak, aminek lehetősége van arra, hogy meggyőzőbben lépjen fel a tüntetőkkel szemben, így például elrendelheti, hogy fagyasszák be a megmozdulások szervezőinek bankszámláit, vagy elvontassák a résztvevők autóit. Bár az ellenzék óvva int ezekről az eszközöktől, Trudeau ígéretet tett, hogy csak különleges esetekben fog élni az új jogkörökkel.

Kanadában hetek óta tartanak az országos szintű megmozdulások, amelyek a kamionosok kötelező oltásának ötlete után robbantak ki. Később több másik ágazat képviselői is csatlakoztak a demonstrációkhoz, melyek motivációi csakhamar az összes korlátozás eltörlésére kezdtek irányulni. A tüntetők több határátkelőt is elfoglaltak, Ottawában pedig napokon keresztül ezrével gyülekeztek a tüntetők.

A Reuters szerint a rendőrség a hétvégén nagyrészt helyreállította a rendet a fővárosban, amelnyek keretében 191 ember letartóztattak és autók tucatjait vontatták el a blokádból.

The post A kanadai miniszterelnök különleges jogköröket kapott, hogy felszámolja a tüntetéseket first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés