:

Elveszett kontinensre bukkantak

Elveszett kontinensre bukkantak
  • 24.hu
  • 22 Feb, 2022
  • Címkék: #

Egy új tanulmányban az Alexis Licht, a Washingtoni Egyetem munkatársa által vezetett csapat egy elveszett földrészt mutat be – írja a Science Alert. A szakértők úgy vélik, hogy az ősi régió hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ázsiai emlősök évmilliókkal ezelőtt meghódítsák Európát, kiszorítva a helyi fajokat.

A kontinens Európa, Afrika és Ázsia között húzódott, a kutatók pedig Balkanatóliaként hivatkoznak rá. A terület átjárót alkothatott Ázsia és Európa között, amikor nagyjából 34 millió éve a tengerszint lecsökkent.

A korszakban, az eocén végén egy kihalási esemény zajlott: Nyugat-Európából rengeteg őshonos emlős tűnt el, miközben nagy számban jelentek meg az ázsiai fajok. A Balkánon előkerült legújabb fosszíliák alapján a térségben egykor egy egyedi biorégió feküdt, amely lehetővé tette, hogy az ázsiai emlősök 5-10 millió évvel a tömegkihalás előtt elérjék Délkelet-Európát.

Ida Stoycheva / 500px / Getty Images

A szakértők most a Balkán és Anatólia ismert kövületeit elemezték ismét, és a lelőhelyek korát is felülvizsgálták a legfrissebb geológiai adatok tükrében. A csapat a terület paleogeográfiai rekonstrukciója során arra jutott, hogy a régió hol elmerült, hol kiemelkedett a tengerből.

Úgy tűnik, Balkanatólia fontos átjárót jelentett az Ázsiából érkező állatoknak.

Az egykori földrész idővel földhíddá módosult a tengerszint emelkedése miatt.

Balkanatólia mintegy 50 millió évvel ezelőtt még egy elzárt szigetvilág volt, a tengerszint csökkenése, az antarktiszi jégtakaró növekedése, valamint a lemeztektonika miatt viszont 40-34 millió éve a terület Nyugat-Európához csatlakozott. Az új fajok ekkor kezdhették meg nyugati irányú terjeszkedésüket.

Érdemes kiemelni, hogy az új tanulmányban csak egy elméletet vázolnak. A feltételezett Balkanatólia alaposabb megismeréséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

The post Elveszett kontinensre bukkantak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés