:

Közel ötszörösére nőtt tavaly a túlterheléses támadások száma

Közel ötszörösére nőtt tavaly a túlterheléses támadások száma
  • 24.hu
  • 22 Feb, 2022
  • Címkék: #

2021. harmadik negyedévéhez viszonyítva az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó, azaz túlterheléses támadások (DDoS) száma a negyedik negyedévben 52 százalékos növekedést mutat. Ez 4,5-szer annyi, mint ami az elmúlt év azonos időszakában volt tapasztalható – olvasható a Kaspersky DDoS-támadások 2021. negyedik negyedévében című legfrissebb jelentésében.

Kapcsolódó Ha összeomlik egy rendszer, nem feltétlenül érte túlterheléses támadás Nehéz előre megmondani, hogy élesben összeomlik-e majd egy online rendszer. Szakértőket kérdeztünk arról, miért nem működik mindig minden úgy, ahogy kellene.

A DDoS óriási fenyegetést jelent az online szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra és szervezetekre nézve. Egy ilyen támadás során a kiberbűnözők nagyszámú kérést küldenek a megtámadott webes erőforrásnak azzal a céllal, hogy a túlterheljék a weboldalt és így annak ne legyen kapacitása a sok felkeresés kezelésére, illetve, hogy megakadályozzák a weboldal megfelelő működését. Ezek a támadások több napig is eltarthatnak, és komoly fennakadásokat okozhatnak a szervezeteknél.

2021. október és december vége között hatalmas növekedés volt megfigyelhető a túlterheléses támadások számában, ráadásul akkora, ami az adott fenyegetés kapcsán rekordnak számít a Kaspersky kutatói által eddig megfigyeltek történetében. A Kaspersky szakemberei szerint a támadások megnövekedett száma mögött több ok állhat. Először is, a DDoS támadások száma az év utolsó három hónapjában mindig magas, a leárazások és az ünnepek miatt ekkor van az online vásárlások csúcsszezonja, megkezdődik az egyetemi vizsgaidőszak, és a kiberaktivisták általánosan is tevékenyebbé válnak.

Másodszor, a DDoS piac volumene fordítottan arányos a kriptovaluta-piaccal. Ennek oka, hogy a DDoS támadások szervezéséhez és a kriptovaluta-bányászathoz szükséges kapacitás ?csereszabatos? ? a botnet-tulajdonosok a kriptovaluta-piac növekedésekor a bányászatra irányítják át erőforrásaikat, annak visszaesésekor pedig a DDoS támadásokra koncentrálnak. Ez volt megfigyelhető a 2021-es év negyedik negyedévben is: a DDoS támadások számának növekedését a kriptovaluták értékének erőteljes csökkenése kísérte.

A negyedik negyedévben a legtöbb DDoS támadásról az USA-ban (43,55%), Kínában (9,96%), Hongkongban (8,80%), Németországban (4,85%) és Franciaországban (3,75%) számoltak be.

Birkás Péter további cikkei Lézerfegyvert kapnak az amerikai hadsereg harci járműveiGyorsan és jó fizetéssel helyezkednek el a programozóképzések hallgatóiMár 28 házba tört be a 200 kilós, éhes fekete medve

The post Közel ötszörösére nőtt tavaly a túlterheléses támadások száma first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés