:

Gyorsan és jó fizetéssel helyezkednek el a programozóképzések hallgatói

Gyorsan és jó fizetéssel helyezkednek el a programozóképzések hallgatói

Nemcsak az intenzív rövid ciklusú informatikai képzések színvonalát, de a korábbi mértéket meghaladó informatikushiányt is jelzi, hogy a bootcamp képzéseket elvégzők szinte azonnal, korábbi keresetüket akár kétszeresen meghaladó fizetésért tudnak elhelyezkedni ? derül ki az IVSZ (Szövetség a digitális gazdaságért) legfrissebb bootcamp auditjelentéséből.

A jellemzően 6-18 hónapos IT-képzéseket kínáló bootcamp iskolák képzései iránti kereslet hazánkban is folyamatosan bővül, amit elsősorban az évek óta növekvő informatikus-hiány magyaráz. A felnőttkori tanulás körébe tartozó képzési formák egyre népszerűbbek a diplomás fiatalok és a programozói tudással nem, vagy csak nagyon kis mértékben rendelkezők körében is.

Kapcsolódó Az államnak is be kell avatkoznia, hogy elkerüljük a kritikus mértékű informatikushiányt Az IT-szakértők iránti piaci kereslet még évekig felülmúlja az oktatási rendszer kibocsátását, derül ki egy új kutatásból.

A hazai bootcampek értékes munkaerővel látják el azokat a vállalkozásokat, amelyeknek egy-egy szakterületre specializálódott junior programozóra vagy tesztelőre van szükségük, hozzájárulva a digitális munkaerőhiány csökkentéséhez. Ugyanakkor a teljes informatikai képzési kibocsátás és a munkaerőpiaci kereslet közötti különbség továbbra is évről évre nő, és egy tavaly publikált kutatás alapján 2023-ra akár 26 ezer fő is lehet.

Az IVSZ második alkalommal auditálta a három legnagyobb hazai bootcamp képzőhely (Codecool, Green Fox Academy, PROGmasters) programozó-képzéseit. A jelentés szerint a bootcampek hallgatói között 25,6 százalék volt a nők aránya 2020-ban, ami meghaladja mind a korábbi években tapasztaltakat, mind az infokommunikációs területre jellemző 12 százalékos arányt.

A képzők tapasztalatai szerint egy átmeneti megtorpanás után 2020 őszétől a vállalatok fokozatosan visszatértek a pandémia előtti toborzási céljaikhoz, így 2021 elejétől újra megélénkült a junior programozók iránti kereslet. Felgyorsult a hallgatók elhelyezkedése, és a kezdő fizetések 2021 második felére 10-15 százalékos növekedést mutattak az előző évhez képest.

Összességében 2020-ban a hallgatók 88,7 százaléka tudott elhelyezkedni IT munkakörben a képzők által garantált, maximum hat hónapos elhelyezési időn belül, ami kiugróan magas arány.

Az audittal párhuzamosan a Codecool, a Green Fox Academy és a PROGmasters bootcamp-képzésein végzett hallgatók körében nem reprezentatív alumni-kutatást is készült. A megkérdezett hallgatók 40 százaléka 2 hónapon belül, 65,2 százaléka pedig 4 hónapon belül el tudott helyezkedni: a végzettek 80,7 százaléka szoftverfejlesztőként, a többiek egyéb informatikai munkakörben, például szoftvertesztelési területen találtak munkát, és csupán kevesebb mint 5 százalékuk nem tudott IT/szoftverfejlesztési területen elhelyezkedni.

IVSZ

A 2015-2019 között képesítést szerzett hallgatók közt elvégzett korábbi alumni kutatás adataival összevetve 30,2 százalékról 40 százalékra nőtt a több mint 7 év munkatapasztalattal rendelkezők aránya a 2020-ban végzettek között. A végzettek döntő többsége arról számolt be, hogy a bootcamp teljesítését követően a korábbinál jóval kedvezőbbek lettek a jövedelmi viszonyai.

Birkás Péter további cikkei Közel ötszörösére nőtt tavaly a túlterheléses támadások számaLézerfegyvert kapnak az amerikai hadsereg harci járműveiMár 28 házba tört be a 200 kilós, éhes fekete medve

The post Gyorsan és jó fizetéssel helyezkednek el a programozóképzések hallgatói first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés