:
Breaking News

Románia félmillió menekült befogadására készült fel Ukrajnából

Románia félmillió menekült befogadására készült fel Ukrajnából
  • 24.hu
  • 22 Feb, 2022
  • Címkék: #

Románia nem számít nagyméretű menekültáradatra az ukrán válság kapcsán, de felkészült arra, hogy fegyveres konfliktus esetén akár félmilliónál is több menekült érkezik az országba – mondta kedden Vasile Dincu védelmi miniszter.

Dincu újságírók érdeklődésére kifejtette: a belügyminisztérium és a helyi hatóságok valamennyi, határ menti városban felkészültek a menekültek elhelyezésére, akárcsak 2014-ben. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Krím-félsziget akkori orosz annektálása nyomán sem özönlötték el Romániát az ukrán menekültek. Aki elhagyta a Krím-félszigetet, az inkább Lengyelországba ment.

Korábban Lucian Bode belügyminiszter is jelezte: Románia felkészült arra, hogy fegyveres konfliktus esetén Ukrajna felől ellenőrizetlen menekültáradat érkezhet az országba. Feltérképezték a lehetséges érkezési útvonalakat, ideiglenes befogadótáborok kialakítását tervezik, megszervezték elektromos energiával történő ellátásukat, valamint a menekültek egészségügyi gondozását.

A Szabad Európa Rádió román adásának honlapja szerint azonban Románia számára az is gondot jelent, hogy méltó elhelyezési körülményeket biztosítson az ország területére érkező menedékkérőknek. A médium szerint tavaly csaknem ezer illegális bevándorló kért menedéket a román hatóságoktól, az ország területén működő hét – menedékkérők elhelyezésére kialakított – befogadóközpont telítettsége pedig mintegy 70 százalékos volt, olyan körülmények között, hogy a migránsok – és menedékkérők – száma mintegy 50 százalékkal nőtt 2020-hoz, és megnégyszereződött az előző évhez képest.

The post Románia félmillió menekült befogadására készült fel Ukrajnából first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés