:

Videón a Nap hatalmas kitörése

Videón a Nap hatalmas kitörése

Ahogy múlt héten beszámoltunk, február 15-én jelentős naptevékenység zajlott csillagunk túlsó oldalán. Az eseményt az Európai Űrügynökség és a NASA közös űrszondája, a Solar Orbiter is megfigyelte – írja a Universe Today. A csapat szerint ez a legnagyobb kitörés, amelyet egy, a teljes napkorongot bemutató képen észleltek.

A koronakidobódás (CME) szerencsére nem a Föld irányában történt, így a hatásai nem voltak jelentősek bolygónkra nézve.

A naptevékenység okozta geomágneses viharok képesek befolyásolni technológiánkat, a közelmúltban például a SpaceX veszített el több műholdat egy ilyen esemény miatt.

A mostani aktivitást több űreszköz is megörökítette, így a Solar Orbiter és a NASA STEREO A űrszondája.

STEREO A TO THE RESCUE: Somebody told me that STEREO A saw the huge eruption of the CME a couple of days ago. I only just checked, and it was spectacular! pic.twitter.com/TcZkXqUnly

? Keith Strong (@drkstrong) February 18, 2022

Hasonló kitörések akkor jelentkeznek, amikor csillagunk mágneses vonalai instabillá válnak, és plazma lökődik ki az égitestből. Amennyiben a koronakidobódáskor a töltött részecskék kiáramlása a Föld felé történik, a részecskék a légkörrel interakcióba lépve geomágneses vihart idézhetnek elő.

A naptevékenység az utóbbi hónapokban érzékelhetően jelentősebbé vált. Csillagunk aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, a jelenlegi 2019 végén kezdődött. A ciklusnak vannak nyugodtabb és eseménydúsabb időszakai, a mostani csúcsot 2025-ben fogjuk elérni.

The post Videón a Nap hatalmas kitörése first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés