:
Breaking News

ENSZ-főtitkár: Szó sincs békefenntartókról Ukrajnában

  • 24.hu
  • 23 Feb, 2022
  • Címkék: #

A világ az elmúlt évek legnagyobb globális biztonsági válságával néz szembe az orosz-ukrán konfliktus miatt ? mondta helyi idő szerint kedden este New Yorkban Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára. Az MTI híradása szerint Guterres egyértelművé tette az ENSZ-nek azt az álláspontját, hogy ?az úgynevezett kelet-ukrajnai szeparatista területek? függetlenségének kikiáltása Ukrajna területi integritásának megsértését jelenti. Az ENSZ-főtitkár hozzátette: az oroszok értelmezése

elferdítette a békefenntartás fogalmát.

Guterres a médiának azt mondta, ha egy ország csapatai annak beleegyezése nélkül belépnek egy másik ország területére, ahogyan az orosz erők tették, azokat nem lehet pártatlan békefenntartóknak nevezni. Szerinte Oroszország lépései ellentétesek az ENSZ alapokmányával is, és

halálos csapást mérnek a minszki megállapodásokra,

amelyek célja a béke helyreállítása volt Kelet-Ukrajnában. Az ENSZ-főtitkár úgy ítélte meg, hogy ?ebben a kritikus pillanatban azonnali tűzszünetre és a katonai tevékenységek csökkentésére lenne szükség?, mert szerinte csak így lehetne túllépni ezen a “veszélyes helyzeten.

Antonio Guterres sürgette a nemzetközi közösséget, hogy fogjanak össze, és vérontás nélkül mentsék meg Ukrajna népét a háború jelentette veszedelemtől. A főtitkár megismételte, hogy továbbra is a békés megoldás keresését támogatja.

Kapcsolódó A Szovjetunió szelleme kísért az orosz-ukrán konfliktus hátterében 2022 februárjára ismét vészesen kiéleződött a konfliktus Ukrajna és Oroszország között. Ennek a háttere hosszú évtizedekre vezet vissza.

The post ENSZ-főtitkár: Szó sincs békefenntartókról Ukrajnában first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés