:

Az oroszok behatoltak Ukrajnába és súlyos árat fizethetnek érte ? Itt vannak a legfontosabb hírek szerda délelőtt

Az oroszok behatoltak Ukrajnába és súlyos árat fizethetnek érte ? Itt vannak a legfontosabb hírek szerda délelőtt

Napról napra nő a feszültség Oroszország és Ukrajna között. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este televíziós beszédében kimondta: elismeri a két szakadár kelet-ukrajnai terület, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. Ezután felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy vonuljanak be a szeparatisták által őrzött területekre. Egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy az orosz katonák valóban behatoltak-e a hivatalosan Ukrajnához tartozó régióba, Putyin viszont kijelentette, hogy a két szakadár népköztársasággal kötött egyezmény értelmében egész Donyeck és Luhanszk megyére igényt tartanak, ami már háborút vetít elő Ukrajnával. 

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. A világ vezetői sorra ítélték el Putyin döntését és álltak ki Ukrajna szuverenitása mellett.
2. Boris Johnson és Joe Biden egyelőre enyhe szankciókat jelentett be, de súlyosabbak is jöhetnek, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát. Németország viszont súlyos döntést hozott: leállítják az Északi Áramlat-2 engedélyezését.
3. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: megszakíthatják a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, később pedig elrendelte a tartalékosok behívását.
4. Elmarad a csütörtökre tervezett találkozó Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között.
5. Műholdfelvételek mutatják az új orosz katonai eszközöket az ukrán határon.

Hirdetés

Cimkék

Keresés