:

?Tajvan nem Ukrajna? ? reagált a kínai külügy a szigetország aggodalmaira

?Tajvan nem Ukrajna? ? reagált a kínai külügy a szigetország aggodalmaira
  • 24.hu
  • 23 Feb, 2022
  • Címkék: #

Az ukrajnai válság nyomán újra aggodalmak merültek fel Tajvan függeltenségét illetően, miután tavaly a kínai hatalom fenyegetően lépett fel a szigetországgal szemben. Erről Boris Johnson brit miniszterelnök beszélt elsőként a múlt héten a Tajvant fenyegető újabb veszélyekre figyelmeztetve, miután úgy ítéle meg, hogy a nyugati hatalmak nem álltak ki elég határozottan Ukrajna területi integritása mellett.

Tajvan nem Ukrajna, és mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt ? közölte szerdán a kínai külügyminisztérium az aggodalmakra reagálva. Ez azután történt, hogy Caj Jing-ven tajvani elnök aggodalmas túnusban szólított fel arra, hogy az ukrajnai válságra tekintettel fokozottan figyeljenek a szigetország körüli katonai tevékenységekre ? számolt be a Reuters hírügynökség nyomán több hírportál.

Kína, amely Tajvant saját területének tekinti, az elmúlt két évben fokozott katonai tevékenységet folytatott az autonómiát élvező szigetország közelében, ám Tajvan az utóbbi időben nem jelentett szokatlan manővereket a kínai hadsereg részéről. A Tajvan és Kína között feszülő ellentétekről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó A háború, ami ezúttal elmaradt Az idén ősszel valós veszélynek tűnt, hogy az Egyesült Államok és Kína között egyre növekvő feszültség Tajvan függetlenségének ürügyén nyílt háborús konfliktusba fordul.

Tajvan kormánya határozottan ellenzi Kína területi követeléseit, amelyek az elmúlt években kerültek újra napirendre. Caj Jing-ven elnök szerint a sziget független állam, neve hivatalosan továbbra is Kínai Köztársaság.

Az elnöknő nemrég a Nemzetbiztonsági Tanács ukrajnai válsággal foglalkozó munkacsoportjának ülésén beszélt arról, hogy meg kell erősítenie a figyelési tevékenységet a Tajvani-szoros körüli katonai műveletekkel összefüggésben. Az erről szóló nyilatkozatban azt is leírták, hogy Tajvan és Ukrajna helyzete ugyan alapvetően különbözik egymástól, de a szigetországnak fokozott figyelmet kell fordítania ?a külföldi erők és a helyi kollaboránsok által indított kognitív hadviselés megelőzésére?.

A nyilatkozatban Kínát ugyan nem nevesítették, de a legjelentősebb fenyegetés, amellyel Tajvannak szembe kell néznie, kétségtelenül Kína felől érkezik.

A tajvani elnök a nyilatkozatában együttérzését fejezte ki Ukrajna iránt.

The post ?Tajvan nem Ukrajna? ? reagált a kínai külügy a szigetország aggodalmaira first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés