:
Breaking News

5 probléma, amire megoldást jelent egy okosváros

5 probléma, amire megoldást jelent egy okosváros

Amikor azt is látja a kamera, amit mi nem

Egy okos kamerarendszer jellemzője, hogy a gépi látás előnyeivel kínál megoldást. A hagyományos biztonságtechnikai eszközökkel szemben már minták felismerésére is képes, akár képi, akár hang alapon. Ez gyorsabb döntéshozatalt tesz lehetővé számos területen. Elég csak például a gyártást venni: egy intelligens kamera hamar észrevesz bizonyos mozgási és viselkedési formákat, veszélyhelyzeteket. Ez érvényes az emberi viselkedésre: egy adott területen szinte pár mozdulatból észreveszi a gyanús mozgást, mielőtt megtörténne baj. Lehet vele modellezni akár a vásárlók mozgását is egy üzletben, vagy hogy rendesen viselik-e a kötelező arcmaszkot. A rendszer képes előre kijelölt zónák ellenőrzésére, és az emberi mozgáson túl akár gépjárművek vagy egyéb objektumok felismerésére. Vagy ha éppenséggel építkezés zajlik egy óvoda mellett, akkor a kamera még időben detektálja, ha netán egy gyerkőc a veszélyes zónába tévedt.

Hőre töltve

Már-már elcsépelt frázis, hogy a vállalkozásokat eddig ismeretlen helyzet elé állította a koronavírus-járvány, pedig még napjainkban is vannak megoldandó nehézségek. Ilyen például a hőmérsékletmérés, ami manuálisan megterhelő feladat, ám manapság már könnyen automatizálható, például intelligens hőkamerákkal. A rendszer megfelelően konfigurálva képes például adni a személyzet számára, ha egy belépő vendég vagy dolgozó testhőmérséklete meghaladja az előre beállított értéket, mondjuk 38 fokot, és ekkor automata hangjelzést ad. A megoldás egy olyan lehetőséget ad az ügyfeleknek, mellyel egy elsődleges védelmi vonalat állíthatnak fel, így a kézi mérésre csak indokolt esetben van szükség, nem akadályozva ezzel a normál munkamenetet. így sokkal könnyebben elkerülhető, hogy vírusos fertőzött jusson be az épületbe, ami meglehetősen nehéz feladat, ha napi száznál is több személy fordul meg a helyszínen, beleértve a különféle futárokat, postásokat.

A kamerák azonban képesek bármilyen felület hőmérsékletének mérésére, illetve ez által preventív tűzjelzésre, bizonyos eszközök hevülése esetén. A thermal megoldás alkalmas lehet ezen felül összefüggő kerítéshatárok figyelésére, ahol a kamerától akár több száz méterre lévő behatolóról is képes riasztást adni a rendszer.

Méréssel a pénz is nehezebben folyik el

Elképesztő adat, de a cégek és a városok felesleges energiafelhasználásának költsége 4-30% százalék közt lehet, pedig folyamatos intelligens méréssel ezen is lehetne bőven faragni. Az energiahatékonyságot szolgálják a különféle energiamonitoring megoldások, mellyel pontos képet kaphatnak a vállalkozások arról, hogy pontosan mennyi energia megy el fűtésre, hűtésre, világításra. A jövő egyik nagy trendje mindenképp az energiafelügyelés, a fogyasztások optimalizálása, ami a cégek szintjétől kezdve a háztartásokig mindenki számára nagy segítség.

Az ilyen megoldással felszerelt okosépületek nagyban megkönnyítik egy cég életét. Az üzletvezetők például láthatják, hogy hol van feleslegesen fogyasztó világítás, légcserélő, könnyebben szabályozhatják a fogyasztókat a nappali és éjszakai optimum meghatárázásával, illetve abban is segíti a döntéshozókat, hogy össze tudják hasonlítani a különböző telephelyek energiafogyasztását, ami nem csak spórolást jelent, hanem a környezettudatosság felé tett lépés is egyben.

A közlekedésben is előremutat

A városi közlekedést és egyben az utasok közérzetét is elősegíthetik a valós idejű utasszámlálók. Az ilyen rendszerekkel valós időben lehet követheti a járművek kihasználtságát és a pontos utasszámokat. Tömegközlekedési vállalatként az utasigényeket és az utazási szokásokat feltérképezve optimalizálhatja a járatokat, az útvonalakat és a menetrendet, továbbá visszaszoríthatja a bliccelést és javíthatja a szolgáltatások hatékonyságát. Tehát az utasok tökéletesen az utazási szokásokhoz és igényekhez passzoló szolgáltatást kapnak.

Kapcsolódó A jövő városa: okos és fenntartható, de mit jelent ez pontosan?

Hasznos információk szerezhetők továbbá az egyes útvonalak kihasználtságáról is, így egy sokoldalú eszköz lehet az optimalizálásban, a flottamenedzsmentben, mivel a bevételnövelést és a költségcsökkentést támogatja,  akár egy nagyobb cég, vállalkozás esetében is.

Bárhonnan, bármikor az internetre

A folyamatos összekapcsoltság világában nem maradhatnak említés nélkül egy okosvárosban a köztéri wifihálózatok sem, amikkel a lakók rögtön rákereshetnek arra, hogyan tudnak eljutni a tömegközlekedéssel A-ból B-pontba, vagy hol ülhetnek be egy jó kávéra. Manapság már előremutatóan okososzlopok is vannak Budapesten ingyenes wifivel, segélyhívó gombbal, térfigyelő kamerával, digitális hirdetőoszlop funkcióval és elektromosautó-töltővel is rendelkezik. A póznák internetes összekapcsolását és az optikai kapcsolatot a Vodafone biztosítja. A közterületeken, közösségi terekben elhelyezhető okospadok szintén vonzóbbá tehetnek egy teret: az okoseszköz optimalizálja saját energiafelhasználását, világítást, mobiltelefontöltést és internetkapcsolatot biztosít a felhasználók számára. Ilyen okospad szolgáltatás már szintén rendelhető vállalati igények alapján, egyedileg.

Szponzorált tartalom

Az okos parkolási rendszerrel az autósok kényelmesebben találhatnak szabad parkolóhelyet a zsúfolt városrészekben. A talajba süllyesztett IoT-szenzorok folyamatosan ellenőrzik a parkolóhelyek foglaltságát és egy mobilalkalmazáson keresztül segítenek a gyors parkolásban a Vodafone hálózatán keresztül.

A cikk a Vodafone támogatásával készült.

The post 5 probléma, amire megoldást jelent egy okosváros first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés